De Deskundige van de Maand in maart is Lilian Koops, ergotherapeute. Bij haar kan je terecht voor vragen over allerlei hulpmiddelen. Wellicht ken je Lilian al, want op Reuma Together in oktober 2009 heeft ze meegewerkt aan de Tapas Kookworkshop in haar functie als ergotherapeute door handige tips & tricks te geven m.b.t. koken en hapjes maken. 

“Als zeer vereerde ‘deskundige van de maand’ wil ik me hier graag voorstellen: Mijn naam is Lilian Blanken – Koops en ik ben 26 jaar.

Afgelopen maand ben ik getrouwd, vandaar wat vertraging met mijn voorstelverhaal (mijn excuses!). Ik ben in 2005 af-gestudeerd als ergotherapeut in Rotterdam. Al snel wist ik dat ergotherapie door de creatieve inslag, de veelzijdigheid en het intensieve samenwerken met allerlei mensen voor mij een perfecte baan is. En tot nu toe is dat helemaal waar gebleken!

Momenteel werk ik 3 dagen in de week bij een gemeente als WMO consulent. Hier beoordeel ik of een aanvraag voor een voor-ziening  goedgekeurd kan worden en welke voorziening het meest geschikt is voor de persoon in kwestie. Binnen deze functie zoek ik, binnen de grenzen van de wet- en regelgeving, naar de beste oplossing voor ieder per-soon. Dit vraagt soms heel wat creativiteit, wat het werk ontzettend leuk maakt.

Daarnaast werk ik 2 dagen in de week als freelance eerstelijns ergotherapeut voor onder andere ergotherapiepraktijk Ergodus in Ede. Hier kom ik regelmatig mensen met reuma en aanverwante stoornissen tegen. Iedere keer is het weer een uitdaging om samen te zoeken naar een oplossing, een tip of een trick waardoor het nét even makkelijker gaat. Mijn ervaring is dat de beste oplossing vaak gezocht kan worden in iets simpels, zodat het dagelijks toepassen zo makkelijk mogelijk is.

In zowel mijn baan ‘achter het bureau’ als consulent en mijn werk bij mensen thuis als ergotherapeut zoek ik dus naar oplossingen. Hopelijk kan ik dit deze maand voor jullie ook doen. Jullie kunnen zowel je vragen op het gebied van de ingewikkelde wet- en regelgeving als jullie vragen op het ergotherapie-vlak aan mij stellen, ik zal mijn best doen ze zo snel en goed mogelijk te beantwoorden.”

 


 

Forumvragen

In een ander onderwerp op deze site gaat het over zwangerschap. Op dit moment ben ik zelf 36 weken zwanger. Ik heb het geluk dat ik me ontzettend goed voel nu, maar zie soms wel een beetje op tegen de periode na de bevalling. Hoe snel de reuma terug komt enzo. Heb jij misschien tips voor de verzorging van een kindje? Zijn er speciale hulpmiddelen waar je als reumapatiënt gebruik van kunt maken? Of gaat het vooral om goede houding e.d.?

“Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Moet een hele bijzondere periode zijn! En wat heerlijk dat je je tot op heden helemaal goed voelt. Ik kan me voorstellen dat je, je best wel eens afvraagt hoe dat straks allemaal gaat gaan; er veranderd natuurlijk een hele hoop met de komst van een kindje. Je vraag is vrij algemeen, dus ik vrees dat het ook een vrij algemeen antwoord wordt. Ik denk dat de truc is het je zelf zo makkelijk mogelijk maken; dus denk goed na over de inrichting van de babykamer; waar zet ik wat, hoe hoog zijn de meubels (al schat ik in dat de meubeltjes al klaar staan met 36 weken zwanger). Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan welke producten je gaat gebruiken. Waarschijnlijk is dat ene moeilijke sluitinkje van de luierdoekjes best te openen als je het 1 maal moet doen. Maar aangezien je dat binnenkort vele malen per dag moet doen is dat sluitinkje van dat andere merk misschien net makkelijker. Hetzelfde geld voor kleertjes; hoewel dat ene pakje met die ienieminiknoopjes misschien ultraschattig is, is dat andere ook wel leuke pakje met handige drukknoopjes voor jezelf net wat makkelijker.  En verder heb je natuurlijk helemaal gelijk; een goede houding is heel belangrijk. Voor het tillen van een kind gelden eigenlijk de normale ergonomische principes die je waarschijnlijk kent van andere zaken tillen; dus door je knieën, en dicht bij je lijf dragen. Wen je dit vanaf het begin goed aan, dan is het op termijn zo’n gewoonte dat je niet beter weet.”

Door de nieuwe WTCG kunnen de zorgkosten niet meer teruggevraagd worden bij de belastingaangifte, zoals ik begrepen heb. In plaats daarvan is er een nieuwe regeling waar o.a. naar je medicijngebruik gekeken wordt en daarop gebaseerd krijg je dan een vergoeding.
Nu krijg ik sinds een aantal maanden Remicade en dat loopt via het ziekenhuis ipv mijn eigen verzekering als ik het goed begrepen heb en daarom neemt de belastingdienst het niet mee. Nu is het volgens mij niet zo dat je direct een vergoeding krijgt voor je medicijnen, maar voor de andere extra kosten die je maakt omdat je ziek bent. Is het al bekend hoe dit geregeld gaat worden met Remicade-gebruikers?

“De wtcg is een nieuwe regeling en ik moet eerlijk bekennen dat de criteria voor mij nog niet geheel helder zijn. Ze hebben het weer eens heerlijk op zijn Nederlands lastig gemaakt. Opwww.minvws.nl vind je meer informatie hierover. Als ik het goed begrijp zijn er verschillende criteria waar naar gekeken wordt o.a. medicijngebruik, maar ook toekenning van AWBZ zorg of WMO hulp. En daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die toekenning mogelijk maken. Maar of in jouw specifieke geval en met jouw medicatie ook de wtcg toegekend wordt durf ik niet te zeggen. Misschien kan je daarvoor het beste even naarhttp://www.testwtcg.nl/Popup.aspx. Hier kun je een test maken waarin je jouw specifieke situatie kunt invoeren en waarbij de computer zou moeten aangeven of je in aanmerking zou kunnen komen.”

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht en binnenkort krijgen we de sleutel. We zijn echt helemaal blij met de grote tuin die erbij zit en ik heb zin om flink te gaan tuinieren. Nu heb ik de ziekte van Bechterew en moet dus opletten met mijn rug en houding. Wat voor tips heb je voor mij om gezond te kunnen tuinieren?

“Wat heerlijk dat je straks lekker je eigen tuin in kan; zeker met dit heerlijke voorjaarszonnetje is dat een goed vooruitzicht! Tuinieren in een goede ergonomische houding is erg lastig. Vaak komt het erop neer dat je langdurig voorover moet bukken of op je knieen moet zitten. Goed tuingereedschap kan je hierbij helpen, en dan vooral tuingereedschappen met een lange steel. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je houding afwisselt en regelmatig je rust neemt; zo blijft het tuinieren ook leuk. Daarnaast zou je ook bij de inrichting van de tuin na kunnen denken of je het jezelf zo makkelijk mogelijk kunt maken; dus in plaats van alles laag bij de grond te plaatsen zou je ook wat verhoogde borders kunnen plaatsen of kunnen werken met grote plantenbakken op tafeltjes en dergelijke.”

Ik heb een beetje voorbarige vraag, want ik heb nog helemaal geen kinderen. Vanmiddag was ik met een vriendin en haar zoontje met de auto weg en ik merkte dat het voor mij lastig was om het kindje in en uit het autostoeltje te krijgen en ook om de gordel open en dicht te doen. Zijn daar oplossingen voor, bv een stoeltje dat je buiten de auto kunt draaien?

“Misschien een wat voorbarig antwoord op jouw voorbarige vraag; Ja autostoeltjes die naar buiten draaien zijn op de markt. Bijvoorbeeld de Panda Swing Out van het bedrijf R82. Zie http://www.welzorg.nl/welzorgklantenpor … 20Evo.pdf. Het is wel een prijzig apparaat, maar in sommige gevallen kan de gemeente vanuit de WMO het bekostigen.”

Ben op zoek naar een hulpmiddel… Ik heb weinig kracht in mijn polsen waardoor het knijpen in een tube creme (vooral het laatste beetje) moeilijk is. Ik heb nu een pompje, zo’n soort zeepdispenser, maar daarvan is het drukknopje weer zo klein. Weet jij of er een ergonomische dispenser op de markt is (liefst met ook nog een grote schroefbare dop zodat ie makkelijk schoon te maken is)?

“Helaas, hetgeen waar jij op doelt ben ik nooit tegengekomen, misschien één van de andere forumleden? Wel weet ik dat er een speciale tubeknijper op de markt is, maar deze heb ik zelf nooit geprobeerd, dus of het wat is??! Maar kijk maar eens bij www.able2.nl en dan op blz. 10 van de productcatalogus. Verder weet ik niet of je creatief aangelegd ben, maar misschien kan je je huidige pompje wel zelf ergonomischer maken door iets op het knopje te bevestigen. Ik heb zelf nog wel eens iets geprobeerd met zo’n halve piepschuimen bol. Deze zou het knopje kunnen vergroten, en door de bolling kan je deze misschien met je handpalm gebruiken. Ik weet niet of het wat is hoor, maar je weet maar nooit!”

Ik ben opzoek naar een hulpmiddel waardoor ik zelf zou kunnen tanken. Het lukt mij wel om het handvat in te knijpen, maar het lange vasthouden lukt echt niet. 
Ik zou graag zelf willen kunnen tanken, dus ik ben benieuwd of  u daar iets (legaals) voor weet ….

“Wat een goed vraag! Ik stond laatst zelf te tanken, en vroeg me af of er nou niemand op het idee is gekomen om zo’n tankslang zo te maken dat je niet constant hoeft te knijpen. Maar helaas dat zal veiligheidstechnisch wel lastig zijn of zo. Helaas ik zou ook geen enkel hulpmiddel weten die jouw probleem zou kunnen verhelpen. Misschien zou je wel kunnen overwegen om in plaats van 1 keer een volle tank te tanken, iets vaker terug te gaan en maar een halve tank te nemen, zodat je minder lang hoeft te knijpen. Kan me voorstellen dat je daar niet altijd vrolijk van wordt, maar helaas zou ik je geen andere tip kunnen geven.”

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | mrt, 01, 2010 |