In april is Bart van den Bemt Deskundige van de Maand. Hij is apotheker en klinisch onderzoeker in de Sint Maartenskliniek. Hieronder stelt hij zich voor.
Dr. Bart van den Bemt (recent gepromoveerd) werkt als apotheker en klinisch onderzoeker bij de afdeling Farmacie van de Sint Maartenskliniek. De Sint Maartenskliniek is een ziekenhuis dat als enige in Nederland volledig gespecialiseerd is in houding en beweging. Mensen kunnen dan ook bij ons terecht voor behandeling van eenvoudige tot zeer complexe aandoeningen op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bart van den Bemt als apotheker zich ook helemaal gespecialiseerd heeft in geneesmiddelen die worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. Zijn interesses gaan uit naar de nieuwe biologicals, pijnstilling, therapietrouw en farmaceutische patiëntenzorg.
Bart heeft zowel zijn doctoraal Farmacie als zijn apothekersexamen gehaald op de Universiteit in Utrecht. Vervolgens is hij opgeleid tot openbaar apotheker in Apotheek Ter Aar, een dorps-apotheek in het Groene Hart van Nederland. Meteen al in deze apotheek besefte Bart dat een apotheek geen doosjesschuiver moet zijn, maar een zorginstelling waarin meegedacht wordt met de patiënt om zo het geneesmiddel maximaal effect te kunnen geven. In deze apotheek heeft Bart dan ook de Farmaceutische PatiëntenZorg opgezet middels informatiebrieven, informatieavonden, artsen-overleggen en persoonlijke spreekuren.
Na ruim drie jaar besloot Bart om zijn blik te verruimen en is hij gaan werken voor een overkoepelende organisatie van 115 apotheken: “Service Apotheek”. Deze organisatie zet de patiënt in de apotheek centraal en ondersteunt apotheken bij het opzetten van zorgtrajecten.
Sinds 2003 werkt Bart als poliklinisch apotheker in de Sint Maartenskliniek. Naast zijn werkzaamheden in de apotheek, besteedt hij aandacht aan onderzoek. Zijn onderzoeksgebied beslaat geïndividualiseerde farmaceutisch zorg: geneesmiddelgebruik afgestemd op de eigenschappen van de patiënt. Zo kijkt hij of de dosis biologicals op basis van bloedspiegels voorspeld kan worden, organiseert hij geneesmiddelspreekuren voor het bezoek aan de reumatoloog en organiseert hij samen met zijn collega’s en de reumatologen zorgvernieuwingtrajecten. Bart schrijft elke maand een rubriek over geneesmiddelen in de In Beweging (Blad van de Reumapatiëntenbond, leden met een jongerenlidmaatschap ontvangen deze ook). Daarnaast geeft hij verschillende nascholingen voor artsen en apothekers en hun medewerkers.
Naast zijn activiteiten binnen de Sint Maartenskliniek zit Bart in verschillende inhoudelijke commissies en besturen. Daarnaast heeft Bart de Hbo opleiding Farmaceutisch consulent opgericht. Deze opleiding geeft apothekers-assistenten meer kennis over geneesmiddelen en de psychologie van de mens.
Forumvragen
Op het moment slik ik Tramadol (Retard 100mg) tegen de pijn, ik heb echter het idee dat het middel niet meer optimaal werkt. Kan het zijn dat je na een aantal jaar slikken immuun wordt voor de werking van bepaalde medicijnen? Zit er nog een verschil in de werking van Tramadol en Tramadol Retard, behalve dat de Retard langer werkt? Kan ik anders proberen meerdere gewone Tramadol tabletten per dag te slikken ipv 1x de Retard? Welke medicijnen kan ik evt proberen die vergelijkbaar zijn met Tramadol? Ik merk dat mijn behandeld arts me hier niet echt verder mee kan helpen en de apotheker verwijst me toch steeds naar mn arts toe… Ik slik nu een handvol pilletjes elke ochtend maar heb het idee dat het allemaal niet echt meer optimaal werkt, maar wil toch eigenlijk ook niet zomaar stoppen, want nog meer pijn zit ik ook niet op te wachten…
“Er is qua effectiviteit geen verschil tussen gewone tramadol en tramadol retard, mits de dosering natuurlijk gelijk is. Een retard tablet kan handig zijn als je bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het opstaan veel klachten hebt (dan neem je ‘s avonds een retard tablet in). En het kan handig zijn om zo minder tabletten/capsules te hoeven slikken. Tramadol is een klein zusje van morfine, daarom kan het theoretisch mogelijk zijn dat het lichaam went aan de tramadol. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klachten erger zijn geworden. Het is moeilijk om je van afstand een goed alternatief te bieden omdat ik niet weet waarvoor je de pijnstilling krijgt. De basis van de pijnstilling blijft altijd paracetamol (voldoende gedoseerd 3 gram per dag). Bij ontsteking zijn ontstekingsremmende tabletten aangewezen. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac. Wanneer paracetamol en/of ontstekingsremmende tabletten niet goed werken heb je een zwakwerkend opiaat als tramadol of anders de opiaten morfine, fentanyl en oxycodon. Succes, ik hoop dat je vlot minder pijn hebt!”
Ik vraag me af hoeveel prednison tabletjes van 5 mg ik per dag mag gebruiken tijdens mijn zwangerschap. Ik was afgelopen week begonnen met 1 per daag, maar heb nu zo’n dikke knie dat ik het daarmee zeker niet rustig ga krijgen, dus nu naar 2 per dag. Wanneer wordt het verstandig om niet langer door te gaan met prednison en maar een afspraak te maken met mijn reumatoloog?
De reumatoloog is wel op de hoogte van als ik last krijg ik prednison gebruik, maar we hebben het eigenlijk nooit echt over een maximale dosis gehad.
“Prednison wordt regelmatig gebruikt bij zwangere vrouwen met reumatische aandoeningen. Ongeveer 90% van de prednison wordt namelijk in de placenta afgebroken. Het is lastig om van afstand op je persoonlijke situatie te reageren, omdat ik niet weet wat je precies met je reumatoloog hebt afgesproken en of je reumatoloog weet dat je zwanger bent. Je kunt overwegen om een telefonisch consult aan te vragen bij je reumatoloog. De belangrijkste bijwerking van prednison bij zwangere vrouwen is groeivertraging van de foetus. Dit treedt vooral bij doseringen boven de 10 mg prednison op. Over het algemeen worden doseringen boven de 1 mg/kg afgeraden aan zwangere vrouwen.”
Sinds een paar maanden gebruik ik Remicade. Dat is natuurlijk nog een vrij nieuw medicijn, dus is de fabrikant uiterst voorzichtig in de bijsluiter. Nu had een het een tijdje geleden met mijn arts over de toekomst mbt zwangerschap. Volgens hem loopt het allemaal niet zo’n vaart en hoef je niet 5 maanden te stoppen voordat je probeert zwanger te raken. Hoe kijk jij / de farmaceutische wereld aan tegen het gebruik van Remicade voor en evt tijdens een zwangerschap?
“Middelen zoals Remicade (infliximab), Enbrel(etanercept) en Humira (adalimumab) worden nu ongeveer 10 jaar toegepast bij reumatische aandoeningen. Wanneer een geneesmiddel net in de handel is, zijn fabrikanten uiterst terughoudend om deze middelen bij kinderwens toe te passen. Er zijn dan namelijk nauwelijks/geen gegevens over de veiligheid voor de ongeboren vrucht. Echter, omdat deze middelen zo weinig bij vrouwen met een kinderwens worden toegeoast, is er na 10 jaar nog steeds niets met zekerheid te zeggen over de veiligheid van deze middelen bij kinderwens. De eerste publicaties wijzen er inderdaad op dat de kans op aangeboren afwijkingen en miskramen niet verhoogd lijkt te zijn bij het gebruik van deze middelen. Echter, om dit met zekerheid te kunnen zeggen is er meer informatie nodig, om ook zeldzamere effecten op de ongeboren vrucht te kunnen observeren. Om die reden is men nu gematigd terughoudend ten aanzien van het gebruik van deze middelen bij een kinderwens of zwangerschap. Natuurlijk spelen hier ook de ernst van de klachten een rol. Doorgaans probeert men deze middelen rond de zwangerschapp (3 maanden van te voren) te stoppen, echter, wanneer de klachten het noodzakelijk maken , kan er individueel toch gekozen worden om door te behandelen.”
Op dit moment heb ik een combinatie aan medicijnen: anakinra (injectie) en azathioprine elke dag en in slechte periodes ook prednison. Ik neem altijd alles in 1 keer (lekker makkelijk), maar ik vroeg me af of dat wel goed voor je maag is, of kun je het beter spreiden? Als ik prednison en azathioprine neem, is een maagbeschermer dan aan te raden?
“Op zich is het geen probleem om de azathioprine en de prednison op hetzelfde moment in te nemen. Ook de anakinra kun je dan gewoon injecteren. Luister hierbij vooral naar je lichaam: als je geen klachten hebt van het gelijk innemen, dan kun je hiermee doorgaan. Wanneer je prednison en azathioprine inneemt, hoef je geen extra maagbeschermer. Pas wanneer je er ook nog een ontstekingsremmende pijnstiller er bij gebruikt, zijn er specifieke situaties om er een maagbeschermer bij te slikken.”
Mocht ik langer in het buitenland verblijven, kan ik dan bijv. een hele voorraad ibuprofen voor een half jaar meenemen (met medicijnpaspoort) of kom ik dan toch niet de douane door?
Bedankt voor het antwoorden.
“Wanneer je langdurig naar het buitenland gaat, vraag dan in ieder geval aan je arts of apotheker een medische verklaring, ook voor spuitjes en naalden. Voor middelen die vallen onder de opiumwet (morfine, maar soms ook codeine) zijn soms extra maatregelen nodig afhankelijk van je bestemming. Neem in dat geval tijdig contact op met je apotheek.”
Een medicijn dat ik heb, moet ik elke dag injecteren. Ik heb mezelf inmiddels aangewend om dat op twee vaste plekken te doen, om de dag afgewisseld van elkaar. Is dat genoeg variatie of is het beter nog meer te varieren? Zijn er gevolgen op de lange termijn (littekenweefsel oid)?
“Wanneer je steeds op wisselende plaatsen injecteert is de kans op littekenweefsel minimaal. Feitelijk is nog onvoldoende bekend op hoeveel plaatsen je het beste kunt injecteren. Bovendien hangt het er ook van af hoeveel afstand tussen de injecties zitten. Dus ik kan je niets anders dan op gezond verstand zeggen dat voldoende variatie van plaatsen belangrijk is. Wanneer je op twee plaatsen erg nauwkeurig bij elkaar injecteert, kun je wel iets meer varieren naar bijvoorbeeld zes plaatsen.”
Ik heb de ziekte van Sjögren inclusief een trombopenie. (Lage bloedplaatjes). Sinds ongeveer een half jaar heb ik steeds meer last van pijn in spieren en gewrichten. Mijn reumatoloog heeft me inbuprofen, naproxen en celebrex gegeven. Maar al deze medicatie heeft bloedverdunnende werking, of in ieder geval negatief voor een trombopenie. Toen heeft mijn reumatoloog maar gezegd, als pijn hebt gebruik je maar paracetamol, alleen dat helpt niet.
Zijn er andere pijnstillers of tips voor dit probleem. Het is op deze manier namelijk een hele lastige combinatie. Ik kan soms tot 3 of 4 uur ‘s nachts wakker liggen van pijn omdat paracetamol niet helpt..
“Het is lastig om een persoonlijk antwoord te geven via internet. Allereerst wat ontzettend vervelend dat je nog zo’n pijn hebt. Wanneer er sprake is van mijn waarin nauwelijks een ontstekingscompenent zit is paracetamol de eerste keuze. Voldoende doseren is daarbij wel essentieel. Neem in ieder geval 1 gram voor de nacht in. (2 tabletten). Indien dat onvoldoende helpt zijn er 2 keuzes: als er sprake is van ontsteking hebben NSAIDs de voorkeur. Die hebben inderdaad invloed op trombocyten. Hierbij hebben selectieve NSAIDs zoals celecoxib en etoricoxib de voorkeur. Maar je geeft ze het liefst in een zo laag mogelijke dosering, gecombineerd met paracetamol. Wanneer er nauwelijks sprake is van ontsteking, kun je uitwijken naar tramadol of morfine. In tegenstelling tot wat sommige mensen soms denken werkt morfine als pijnstiller niet verslavend.”