De Deskundigen van de Maand in Juni zijn Gerda en Zerline van de Reumalijn. Ze kunnen al je vragen beantwoorden over reuma.

“Opnieuw mogen wij de deskundige van de maand voor Youth-R-Well.com zijn. Een mooie taak. 
Deze keer voor álle vragen over aanpassingen in brede zin. 
Daar weten we wel wat van, dus we hopen dat er veel vragen komen!”

Eerst even voorstellen:
Iedereen kan de Reumalijn bellen met alle soorten vragen. Als je vragen hebt over voorzieningen of aanpassingen of te volgen procedures, dan kies je voor toets 3. 
Je krijgt dan Zerline Premji of Gerda Ykema aan de telefoon. En als ze er niet zijn, dan staan oproep-voorlichters Atie Ewoldt of Annemiek de Crom voor je klaar.

Zerline en Gerda introduceren zich hierbij wat nader:
“Ik ben Zerline, 37 jaar en werk al bijna 9 jaar met veel plezier als voorlichter bij de Reumalijn. Voorheen heb ik bij andere patiëntenorganisaties gewerkt waarbij ook een stuk voorlichting, steun en advies centraal stond.”

“Mijn naam is Gerda. Ik werk nu bijna 10 jaar bij de Reumalijn, in dienst van de Reumapatiëntenbond. Het werk is leuk en het is heel plezierig om bij de bond te werken. Daarvoor werkte ik als ergotherapeut, en bij perioden doe ik dat ook weer naast deze baan. Vanuit die achtergrond heb ik mijn kennis over hulpmiddelen, aanpassingen, vergoedingsregelingen, en dergelijke mee kunnen nemen. Inmiddels ben ik 50 geworden en woon met man en zoon.”

Zowel Gerda als Zerline vinden het vooral boeiend om bellers en e-mailers te helpen duidelijk te krijgen wat ze willen of nodig hebben, welke mogelijkheden er zijn, welke stappen ze daarin kunnen nemen, wie ze kunnen inschakelen voor hulp of ondersteuning, ook bij bijvoorbeeld het schrijven van een bezwaarschrift. Met andere woorden: Mensen helpen duidelijk te krijgen waar ze staan en vervolgens op weg helpen. Iedere persoon staat er ook weer op een eigen manier in: soms neutraal, soms boos, soms verdrietig, soms niet begrijpend. Dat is boeiend, en maakt ook dat ieder een persoonlijk antwoord krijgt.

 


Forumvragen

 

Ik vroeg mij af wat er bekend is betreft het slapen in een waterbed en reuma. Ik bedoel wat is er bekend met het gebruik van een waterbed en het hebben van reuma. Is het goed voor je, of juist niet?

“Waterbedden kunnen zo hun voordelen en hun nadelen hebben. Ze staan erom bekend een goede drukverdeling te geven. Dat kan dus heel prettig zijn. Echter het omdraaien in bed, het van lig naar zit komen en het opstaan vanaf de bedrand kan moeilijker zijn dan bij een ‘gewoon’ stevig bed.  Je moet dus altijd van jezelf uitgaan, van je mogelijkheden en belemmeringen. Bedenk bij de keuze voor een bed/matras altijd eerst aan welke eisen een bed voor jóu moet voldoen, gecombineerd met je budget. En vooral: goed uitproberen! Bij waterbedden hoor je extremen: de een vindt het heerlijk, de ander vindt het helemaal niets.”

Weten jullie of er zoiets bestaat als een soort wringaparaat, waardoor ik dweilen enzo gemakkelijk kan uitwringen?

“Er bestaan zogenaamde miniwringers waarmee je doekjes en dweilen uit kunt wringen. Hiermee voorkom je mogelijke overbelasting van je handen en polsen. OOk is het een uitkomst als het niet lukt om met de hand de dweilen of vaatdoek uit te wringen. Via de zoekmachine op internet vind je diverse links. Houd rekening met een hogere aanschafprijs, welke voor eigen rekening komt. Als je meer wilt weten, neem dan telefonisch contact met ons op bij de Reumalijn, T. 0900-20 30 300, in het keuzemenu toets 3.”

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | jun, 01, 2010 |