Deze maand zijn twee cursusleiders van Reuma Uitgedaagd! deskundige van de maand: Nienke de Boer-Nijhof en Lotte Wendrich. Nienke stelt Lotte en zichzelf hieronder voor.

Hallo,

Mij is gevraagd wat te vertellen over het project Reuma Uitgedaagd!. Lotte en ik zijn 2 van de trainers van dit project en deze maand experts van de maand. 

Al jaren bestaat er een zelfmanagementcursus voor volwassenen met reuma. Ze leren tijdens de cursus op verschillende gebieden meer de regie in handen te krijgen waar het om hun reuma gaat. Nu heeft de Reumabond met het UMC bedacht dat dit, natuurlijk in een aangepaste vorm, ook beschikbaar zou moeten zijn voor jongeren met reuma. Het idee ontstond om jongeren met reuma de cursus te laten geven aan jongeren met reuma. De begeleiders tijdens de training zijn dus allemaal ervaringsdeskundigen en dat praat wel zo makkelijk. In totaal zijn er 10 begeleiders, er hadden zich geen jongens aangemeld voor de functie van begeleider, dus zijn het allemaal meiden. Er is een online training van zes weken en live trainingen van een weekend. De inhoud van beide is hetzelfde, maar de manier waarop je in contact staat met medecursisten en de begeleider is natuurlijk heel anders. Waar bij de online training het contact via chatten en het forum belangrijk zijn, zit je bij de live training een weekend met elkaar in een hotel (dit hotel heeft natuurlijk alle voorzieningen die iemand met reuma wellicht nodig heeft). De online training heeft twee begeleiders, de live training vier.

In elke cursus staan dezelfde onderwerpen centraal, aan de hand waarvan we praten en elkaar adviezen geven. Onderwerpen zijn onder andere: bewegen en communicatie, allemaal met het doel om een (betere) zelfmanager te worden. De trainers begeleiden dit proces, het is dus niet zo dat wij gaan vertellen ‘hoe het moet’. Alle begeleiders hebben de training ook zelf moeten volgen, dus we weten hoe het is om deelnemer te zijn.

Ik zelf ben Nienke ik woon (binnenkort) in Apeldoorn. Ik ben 31 jaar, moeder van een meisje van 4 en getrouwd met Peter. Daarnaast ben ik jullie lotgenoot in het leven met reuma. Jullie vragen je nu natuurlijk af: Het is toch een cursus voor en door jongeren? Zeker is dat zo, maar enkele van ons rekken het begrip ‘jongeren’ een beetje op. Dat neemt niet weg dat wij allemaal een goede reden en motivatie hebben om aan dit project deel te nemen. Die van mij is dat ik zelf door veel onbegrip en zonder medewerking van de decaan op de HEAO mijn studie heb moeten stoppen. Nu ben ik wel weer begonnen met studeren, namelijk wijsbegeerte in Utrecht. Ik ben mondiger en laat me niet zo maar meer van de opleiding sturen omdat ik lastig of duur voor de opleiding ben. Eigenlijk vind ik dat niemand mondig zou moeten zijn om recht te hebben op voorzieningen, een baan of studie. Maar dat is wel zo en daarom wil ik helpen om te voorkomen (of desnoods te verhelpen) dat anderen ook in zo’n situatie terecht komen. Natuurlijk vind ik het ook gewoon leuk om aan zo’n project mee te werken en om jongeren te begeleiden.

Dus stel deze maand al jullie vragen aan Lotte en mij en wij proberen jullie zoveel mogelijk te vertellen over Reuma Uitgedaagd!

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | dec, 01, 2010 |