Onze deskundige van de maand januari is Robbert Janssen. Robbert is project manager van het project Chronisch ziek en werk. Dit is een re-integratietraject speciaal voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen, waaronder reuma.

Dag allemaal,

Wie ben ik? 

Ik ben Robbert Janssen en werkzaam als projectmanager voor Chronisch Ziek en Werk. Ik volgde de opleidingen Personeelsmanagement en Loopbaanbegeleiding en ben binnen dit werkveld al zeventien jaar werkzaam. In mijn werk hielp ik mensen om werk te zoeken, juiste keuzes te maken in hun loopbaan en gaf advies hoe hun werk te kunnen behouden, bijvoorbeeld als ze klachten hadden of chronisch ziek waren. Zeven jaar geleden kreeg ik de diagnose Bechterew. Door mijn klachten is en was het soms moeilijk om te werken zoals ik het wilde. Het project Chronisch Ziek en Werk is me dan ook op het lijf geschreven: vanuit mijn ervaringen en achtergrond kan ik dit project professioneel en sterk betrokken vorm geven.

Wat doen wij bij Chronisch Ziek en Werk? Het project is voortgekomen uit het project Reuma en werk, dat alleen bedoeld was om mensen met reuma naar werk te begeleiden, of hun baan te laten behouden. Het project Chronisch Ziek en Werk is breder opgezet en bedoeld voor mensen met reuma, MS, epilepsie, fibromyalgie en kanker. Het wordt uitgevoerd door deze patiëntbonden en drie geselecteerde re-integratiebedrijven. De bonden informeren hun leden over het project, zorgen voor publiciteit en denken mee over de inhoud en vorm van het project. De re-integratiebedrijven zijn uitgezocht door de projectmanager en de bonden. Ze zijn geselecteerd op kwaliteit, ervaring en betrokkenheid. Een belangrijke inbreng in het begeleidingstraject naar werk, of behoud van werk, levert de ervaringsdeskundige coach. Deze is zelf chronisch ziek (een van de ziektes die we hierboven noemden) en heeft daarnaast een Hogere Beroeps Opleiding (HBO) en ervaring in coaching. We bieden iedere deelnemer dus een traject op maat: men wordt begeleid door een ervaringsdeskundige die zelf weet hoe het is om chronisch ziek te zijn, en een ervaren re-integratieconsulent die de arbeidsmarkt en werkgevers kent, en ook weet welke regelgeving belangrijk is voor de deelnemer. De trajecten worden betaald door het UWV en/of gemeenten of werkgevers. Wil je meer weten over het project dan kun je terecht op o.a. de site van de reumabond, onder kopje Mijn leven en dan Werken met reuma.

Met welke vragen kun je bij mij terecht? Ik weet veel over re-integratie, loopbaanbegeleiding, opleidingen, beroepen, de arbeidsmarkt en dit in combinatie met chronische ziektes. Ik hoor graag van je!

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | jan, 01, 2011 |