Onze deskundige van de maand februari in Karin Lancee. Karin is apotheker in de Sint Maartenskliniek. Al je vragen op gebied van medicijnen kan je aan haar stellen in het forum.

Hallo allemaal,

Wat leuk dat ik voor jullie deskundige van de maand februari mag zijn.

Mijn naam is Karin Lancee en ik ben apotheker in de Sint Maartenskliniek. Direct na mijn apothekersopleiding ben ik hier gaan werken in een apotheek die zich, net als het hele ziekenhuis, vooral richt op mensen met problemen met hun houding of beweging.

Wat heb je aan een apotheek en/of een apotheker?

Behalve het ophalen van medicijnen is er vaak nog veel meer te krijgen in een apotheek.

Naast eenvoudige hulpjes als uitgedrukte tabletten in een pot is er vooral kennis te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan instructie hoe je het beste medicatie kunt innemen of spuiten en de tijd en ruimte om eens rustig te praten over je ervaring met medicijnen. 

Waarom merk je nog steeds niets van je medicijnen? Kun je niet eens een dagje die vervelende pillen overslaan? Of een weekje?

Het altijd op tijd en op een goede manier gebruiken van medicijnen wordt therapietrouw genoemd. Het is erg lastig om therapietrouw te zijn. Eenderde van de reumapatiënten gebruikt zijn/haar medicatie niet goed. Dat heeft tot gevolg dat medicijnen niet goed werken en dat de arts een sterker middel of een hogere dosering voorschrijft. Een sterker middel heeft vaak ook meer kans op bijwerkingen. Er ontstaat dus een cirkel waar je je meestal niet beter van gaat voelen.

Een van de taken van een apotheker is om hier achter te komen en er wat aan te doen.

Waarom gebruik je je medicijnen niet altijd zoals ze zijn voorgeschreven? Hebben ze geen effect? Heb je last van bijwerkingen? Vergeet je gewoon je tabletten in te nemen? Is er een praktische reden waarom je je medicijnen niet gebruikt? Of houd je sowieso niet van medicijnen?

Natuurlijk kun je de volgende folder aanvragen of de bijsluiter uitpluizen. Vaak kan het echter goed werken om je twijfels eens met iemand te bespreken. 

Als apotheker heb je minimaal zes jaar lang bijna alle geneesmiddelen, hun werking en bijwerkingen bestudeerd. Dat betekent dat een apotheker op een andere manier kan kijken naar je medicijnen en je klachten dan de arts. Zo kan er mogelijk een eenvoudige oplossing worden gevonden voor die vervelende prikplekken of worden tabletten voortaan voor je uit de strip gehaald en in een potje gedaan. 

Daarom kun je deze maand bij mij terecht met je vragen over medicijnen en alles waar je tegenaan loopt bij het bestellen/ophalen/openmaken en vooral het gebruiken ervan.

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | feb, 01, 2011 |