Onze deskundige van de maand september is consulent bij de Stichting MEE. Al je vragen op het gebied van werk, ABWZ, de cursussen die MEE aanbiedt, kan je aan haar stellen in het forum.

Mijn naam is Saskia Hazelhorst en ik werk als consulent bij MEE; MEE ondersteunt alle mensen met een beperking (verstandelijk, lichamelijk, zintuiglijk, chronisch ziek, een niet-aangeboren hersenletsel, en een stoornis in het autistisch spectrum) die belemmeringen ondervinden in het meedoen in de samenleving. MEE is een landelijke organisatie, verdeeld in 22 regionale organisaties. (zie www.mee.nl ) Wij worden  gefinancierd door de AWBZ en onze hulp is voor onze clienten gratis en zonder indicatie toegankelijk.  Ik werk  bij MEE  Zuid Holland Noord. Ik heb de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan en kwam in mijn eindscriptie tot de conclusie dat het leven als gehandicapte zo ingewikkeld is dat er eigenlijk een maatschappelijk werk, speciaal voor mensen met een (lichamelijke) handicap zou moeten zijn om je te helpen zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. In diezelfde tijd begon MEE toevallig met een uitbreiding van haar werkveld in de richting van lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken. Ik werk sinds 2006 bij deze organisatie, met veel plezier en heb het meeste affiniteit met de “LG-groep”. 

Als je een handicap of chronische ziekte hebt, kun je tegen veel problemen aan lopen; acceptatie, verlies van baan en gezondheid, onbegrip. Ook het woud van regels, waar je niet altijd meteen wijs uit kunt worden en noodgedwongen mee te maken krijgt, kan een extra handicap zijn. 

Je kunt bijvoorbeeld in aanraking komen met de AWBZ, via het CIZ, bij een indicatie voor zorg, de gemeente i.v.m. een WMO-aanvraag (huishoudelijke hulp, een aanpassing in je huis of  bijv. rolstoel). Je kunt in aanraking komen met het UWV in verband met een uitkering of met de ziektekostenverzekering voor een bepaalde behandeling of hulpmiddel.

Mee kijkt samen met jou hoe je het beste al deze problemen kunt oplossen door b..v. samen te kijken of je gebruik kunt maken van je netwerk en informele ondersteuning of  als dit niet  mogelijk is kunnen we je helpen met het aanvragen van specifieke voorzieningen.  Consulenten van MEE kunnen dan met je meekijken of meegaan naar de verschillende instanties om je te steunen. 

Ook is het mogelijk om ondersteuning te krijgen bij het indienen van een bezwaarschrift als een instantie een aanvraag afgewezen heeft of iemand die met je meegaat naar een hoorzitting.

MEE heeft een eigen landelijk magazine “Doe Mee”  en de meeste MEE organisaties hebben ook een digitale nieuwsbrief waar je je ook op kunt abonneren (gratis). 

Verder zal de MEE-consulent, als je daar behoefte aan hebt, met je  praten over wat het voor je betekent om een lichamelijke beperking of chronische ziekte te hebben. Wij kunnen een soort vervolgtraject zijn op een revalidatieperiode of aanvullend op een behandeling in een ziekenhuis. 

MEE biedt b.v. ook ontmoetingsgroepen en cursussen aan.

Kortom een zeer veelzijdige functie, die erg veel voldoening geeft.

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | sep, 01, 2011 |