De Deskundige van de Maand in november is reumatoloog Marcel Franssen. Hij weet alles over de medische kant van reuma.
Mijn naam is Marcel Franssen en ik werk als reumatoloog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Mijn opleiding heb ik genoten op het UMCN Sint Radboud en sinds 1986 ben ik ingeschreven in het register van specialisten als reumatoloog. Voor deze opleiding heb ik een volledig internistische opleiding gehad en heb ook een jaar als militair huisarts gewerkt in de regio Den Bosch na mijn studie geneeskunde.
Tijdens mijn opleidingen heb ik onderzoek gedaan bij de ziekte van Bechterew en in 1985 ben ik gepromoveerd als doctor in de geneeskunde op een proefschrift getiteld “Disease activity and response to therapy in Ankylosing Spondylitis”. Daarna ben ik mij altijd met dit ziektebeeld blijven bezighouden. Daarnaast gaat mijn belangstelling uit naar levensfase geneeskunde en meer concreet kinderreumatologie, reumatische aandoeningen bij jongeren en ouderen. Ik heb dan ook een jongeren en ouderenpolikliniek samen met een verpleegkundig reumaconsulent opgestart. Elke levensfase heeft zijn eigen kenmerken en problemen wanneer er zich een reumatische aandoening voordoet. Het is belangrijk niet alleen aandacht te besteden aan de ziekte zelf, maar ook voor de gevolgen die dat heeft voor het dagelijks bestaan. Bij kinderen staat de groei en ontwikkeling voorop en bij jongeren het zelfstandig worden en loskomen van het ouderlijk milieu en bij ouderen het voorkomen van meerdere aandoeningen en de geleidelijke aftakeling van het lichaam.
Ik houd mij daarnaast natuurlijk bezig met heel de reumatologie en alle ziektebeelden die daarbij kunnen voorkomen. De laatste 20 jaar leid ik ook artsen op die reumatoloog willen worden. Dit doen wij samen met het UMCN Sint Radboud en Rijnstate ziekenhuis. De assistenten doen dus een deel van de opleiding in de Sint Maartenskliniek. Tot zover mijn voorstelrondje.
{rscomments on}