De deskundige van de maand mei is Lonneke Jansen. Zij werkt bij Emma at Work en helpt jongeren met een ziekte of beperking met het vinden van werk. Stel je vraag aan Lonneke in het forum, hieronder stelt ze zich voor.

Mijn naam is Lonneke Jansen (34 jaar), consultant bij Emma at Work. Ik werk sinds 1 april 2009 met veel plezier bij deze stichting. Wij zoeken banen, bijbanen en vakantiebanen voor gemotiveerde jongeren met een chronische lichamelijke ziekte of beperking. Je kunt deze maand dus allerlei vragen stellen op het gebied van werk.

Over Emma at Work
Stichting Emma at Work is een uitzendbureau voor jongeren met een chronische lichamelijke ziekte of beperking. De stichting werd in 2006 opgericht door het Emma Kinderziekenhuis/AMC met als achterliggende gedachte dat zieke kinderen behalve medische zorg ook maatschappelijke zorg nodig hebben. Door vanaf een jaar of 15 ‘gewoon’ aan het werk te gaan, bijvoorbeeld via een bijbaan of vakantiebaan, maak je meer kans om op oudere leeftijd actief deel te nemen aan de maatschappij. Dit vermindert de kans op een sociaal isolement. Op de arbeidsmarkt is werkervaring belangrijk. Daarom helpt Emma at Work jongeren met een lichamelijke chronische ziekte of lichamelijke beperking de arbeidsmarkt op via bijbanen en vakantiebanen. De stichting bemiddelt ook naar vaste banen.

Emma at Work bemiddelt jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, van VMBO tot WO. Voor elke jongere wordt afhankelijk van de ambities en mogelijkheden gezocht naar een werkplek die aangepast is of kan worden aan de medische situatie. Dat kan een baan voor een paar uur per week zijn of fulltime. Wat blijkt is dat jongeren ondanks een lichamelijke chronische ziekte of beperking heel goed inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien geven een leuke baan, fijne collega’s en je eigen geld verdienen energie!
Het initiatief van het Emma Kinderziekenhuis/AMC is omarmd door alle academische kinderziekenhuizen in Nederland. Bedoeling is dat uiteindelijk vanuit of rondom al deze locaties gezocht gaat worden naar passende werkplekken. Emma at Work werkt momenteel vanuit drie locaties in Nederland; vanuit Amsterdam (gebouw Hogeschool van Amsterdam achter het Emma Kinderziekenhuis/AMC), vanuit Utrecht (Wilhelmina Kinderziekenhuis) en vanuit Rotterdam (tijdelijk gehuisvest bij de Stichting Mara, Hang 14 in Rotterdam).

Ik beantwoord graag vragen over sollicitaties, solicitatiegesprekken, het vinden van werk e.d. Ik kijk uit naar je vraag! Meer informatie over Emma at Work vind je op onze website.

Vooruitlopend op jullie vragen geef ik alvast een aantal tips bij het vinden van passend werk:

  • Vertel zo veel mogelijk mensen wat voor werk je zoekt. Je weet nooit wie je verder kan helpen.
  • Maak eens een afspraak met iemand die een functie heeft die jij leuk vindt en vraag of die persoon iets wil vertellen over zijn/haar werk. Mensen vinden het over het algemeen leuk om over hun werk te vertellen en het geeft jou waardevolle informatie over de inhoud van die baan.
  • Als je in je brief vertelt over je chronische ziekte of beperking, zorg dan dat er kracht vanuit gaat. Vertel wat je heel goed kan, juist doordat je leeft met een chronische ziekte of beperking.
  • Bereid je sollicitatiegesprek goed voor. Bekijk de website van het bedrijf waar je solliciteert, bedenk wat je over jezelf wilt vertellen en wat je hen wilt vragen. Zorg voor een aantal voorbeelden die jouw goede eigenschappen illustreren. Als iemand vraagt of je behulpzaam bent, antwoord dan niet alleen met ” Ja”, maar geef een voorbeeld uit je eigen leven waaruit blijkt dat je behulpzaam bent.
  • Schrijf een aantal vragen op die je hen wilt stellen, bijvoorbeeld over de inhoud van het werk, over je werkplek, je collega’s, werktijden e.d. Je mag het schrijfblok waarin je deze vragen hebt geschreven gewoon meenemen naar je gesprek en je mag er ook in kijken om te zien of alles erin staat.
  • Absoluut belangrijk: zorg dat je op tijd bent en je aan je afspraken houdt. Zorg dat je tijdens het gesprek rechtop zit, goed oogcontact maakt en zo uitgebreid mogelijk antwoord geeft als er een vraag wordt gesteld.
  • Het is altijd goed om referenties mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je een aantal referenties verzamelt. Dit kan ook van een stagebegeleider zijn, of van een bijbaantje dat je ooit hebt gehad. Het werkt in je voordeel als je dit kunt overhandigen. Zorg er wel voor dat jouw referenten weten dat zij mogelijk gebeld kunnen worden.
  • Schrijf je in bij Emma at Work! Wij zoeken passende banen, bijbanen en vakantiebanen voor jongeren met een chronische lichamelijke ziekte of beperking.

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | mei, 01, 2012 |