De Deskundige van de maand oktober is Corrie Barends. Ze is fysiotherapeut bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen en helpt daar mensen met reuma om beter te kunnen bewegen. Youth-R-well.com sprak met haar over haar beroep. Heb je zelf ook nog vragen? Stel die dan in het forum en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

U bent fysiotherapeut, waarom heeft u voor dit beroep gekozen?
Als kind al was ik geïnteresseerd in alles wat met de medische wereld te maken had. In mijn tienerjaren, toen ik een jaar of 14 was, ben ik zelf bij de fysiotherapeut terecht gekomen met gescheurde enkelbanden. Toen is mijn interesse voor het vak ontstaan. Ik vond het geweldig om te zien hoe een fysiotherapeut heel compleet te werk ging. Van eerst de pijn en zwelling wegnemen, naar oefeningen om beter te bewegen, naar lopen en hardlopen om weer normaal te functioneren. Het leek me een geweldig beroep en dat vind ik nog steeds!

Wat maakt het werk bijzonder?
Ik ben direct na het behalen van mijn diploma gaan werken in de St. Maartenskliniek in Nijmegen, waar toentertijd nog een groot team fysiotherapie was voor orthopedie en reumatologie. Die combinatie was erg boeiend, vond ik. Intussen zijn de orthopedie en de reumatologie twee aparte afdelingen geworden en heb ik gekozen voor de reumatologie. Het uitdagende aan deze baan is de grote variatie van patiënten die we hier zien. Doordat we aantal zeer goede reumatologen en paramedici hebben komen er ook veel patiënten van her en der uit het land. Wij zien ook zeer bijzondere ziektebeelden, waardoor je veel ervaring opdoet. Wat ook leuk is aan onze afdeling is dat we verschillende behandelvormen hebben. Er komen mensen in de dagbehandeling, waarbij een programma op maat gemaakt wordt met allerlei disciplines samen. We geven ook groepsbehandelingen, waarbij mensen met dezelfde aandoening gezamenlijk een programma krijgen aangeboden en waarbij ook weer verschillende behandelaars betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan artrosegroep of eentje voor fibromyalgie. Verder hebben we ook een klinische afdeling, waar mensen opgenomen zijn voor een orthopedische operatie (bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie), of omdat ze erg ziek zijn, of voor het instellen van een goede behandeling of voor verdere onderzoeken. Ook zien we een aantal patiënten in de eerste lijn voor hydrotherapie,we hebben een heerlijk verwarmd zwembad, of voor specifieke behandelingen.

Komt u in aanraking met jongeren met reuma en hoe helpt u ze meestal?
In de laatste jaren zie ik steeds minder jongeren met reuma, omdat ze veelal bij hun reumatoloog in de buurt geholpen kunnen worden en niet graag verbonden zijn aan het ziekenhuis. Bovendien worden de behandelmogelijkheden steeds beter waardoor de beperkingen vaak minder zijn.

Jaren geleden, meer dan vijftien jaar, werden de kinderen met reuma, voor langere tijd opgenomen. De kinderen verbleven soms jarenlang intern en kregen de therapie en school op hetzelfde terrein. In die tijd was ik ook een van de vaste therapeuten voor deze kinderen. Toen had je ook een intensief contact met ze, je maakte de gehele pubertijd met alles eromheen mee! Ik heb zelf hele goede herinneringen aan die tijd, maar ben ook blij dat dat tegenwoordig niet meer zo is. De kinderen blijven in principe gewoon thuis wonen, met goede begeleiding en ambulante zorg. Als het kan gaan ze ook gewoon naar de reguliere school en komen dan soms wel hier voor behandelingen.

Momenteel heb ik nog een jonge vrouw in behandeling (die ik nog vanaf haar kleutertijd ken), die hier komt voor de hydrotherapie. Zo houden we de mobiliteit nog bij, lekker bewegen in het water en houden we nog een vinger aan de pols als er vragen of veranderingen zijn. We kunnen natuurlijk altijd even de kennis van de ergotherapeut gebruiken als er praktische vragen zijn. Bij ons op het Sport Medisch Centrum komen ook nog een aantal jongvolwassenen sporten.

Welke problemen komt u tegen bij jongeren met reuma?
Je kunt allerlei problemen tegen komen, variërend van veel pijn, ontstekingen en bewegingsbeperkingen tot niet naar school kunnen, slecht lopen, verdriet, verzet, onvrede. Het kan echt van alles zijn en bij iedere patiënt moet je een goede intake doen en de hulpvraag boven tafel krijgen. Aan de hand daarvan kun je een behandeling opstarten.

Hoe lost u deze problemen op?
Als het hoofdprobleem de pijn en ontstekingen zijn, zullen we eerst goed met de reumatoloog om de tafel gaan zitten. Het is dan zaak om goede medicatie te geven, want die ontstekingen moeten we eerst rustig zien te krijgen. Je kunt dan ook ijs geven en rustige oefeningen om de beweeglijkheid te behouden.

Als de ziekte iets rustiger is geworden, gaan we kijken waar de hulpvraag ligt. Is het het lopen, het sporten, het naar school gaan, het zelfstandig willen gaan wonen, vermoeidheid, het omgaan met vrienden, uitgaan, het traplopen….noem maar op. Vaak kom je dan uit op goed uitgebalanceerde oefeningen, opbouwen van kracht en conditie, tips en trics, en zorgen dat de patiënt weer de eigen regie in handen kan nemen. Soms schakelen we andere collega`s in, zoals ergotherapie of maatschappelijk werk, om nog beter te helpen.

Waar kan iemand met reuma het beste op letten tijdens school of werk?
Als je veel moet zitten, wat natuurlijk op school vaak is, dan is het van belang dat de stoel en de houding goed is. Goede steun in de rug en met de voeten op de grond. Verder is het prettig als je regelmatig kunt variëren van houding, dus niet te lang zitten, niet te lang staan. Als je met name last hebt van je knieën en snel vermoeid bent, dan is het prettig als er een lift is in plaats van de trap. Bij werk is het natuurlijk sterk afhankelijk van je werk. Wat wordt er fysiek van je verwacht? Moet je veel bukken, tillen, in ongemakkelijke houdingen, onregelmatige tijden? Soms is het goed om een arbeidsdeskundige in te schakelen of een ergotherapeut voor adviezen op de werkvloer.

Welke oefeningen zijn effectief bij jongeren met reuma? Kan je deze ook thuis doen? 
Het is moeilijk om zo een groepje standaard oefeningen te geven, want dit hangt ook af van je type reuma en je type klachten. Het is altijd goed om een optimale beweeglijkheid te behouden in je gewrichten, dus even de uiterste standen van de gewrichten op te zoeken. Als je juist super beweeglijk bent (hypermobiel), dan moeten de oefeningen met name gericht zijn op stabilisering. Als je de tijd ervoor hebt, is het prettig om de oefeningen `s morgens te doen, omdat je vaak wat stijver wakker wordt. De start van je dag is dan beter. Dit is ook een goede bescherming van je gewrichten.

Stel je hebt reuma, welke sport zou dan goed zijn voor je?
Het eerste antwoord dat bij me opkomt is dat je een sport moet kiezen wat je echt leuk vindt. De meest controleerbare sport waar je in je eigen tempo op kunt bouwen is fitness. Hier kun je mooi je eigen programma maken, zowel voor conditie en uithoudingsvermogen, als voor kracht. Vaak kun je bij een fysiotherapeut advies krijgen hoe je op moet bouwen en waar je op moet letten. Maar ja, als je dit helemaal niets aan vindt moet je er vooral niet aan beginnen. Zonde van de fitnesskaart die je koopt. Want dan ga je een paar keer en daarna heb je geen trek meer. Hou je van wandelen of fietsen, dan is dit ook een goede beweging/sport. Misschien heb je vroeger als kind met plezier een sport gedaan; dan is het de moeite waard om te kijken of dat nog haalbaar is. Vaak heb je dan nog de goede techniek om goed mee te kunnen doen. Maar bovenal: doe dat wat je leuk vindt!

Welke sport kan je het beste links laten liggen als je reuma hebt?
Afhankelijk waar je klachten liggen, zijn er een aantal sporten die niet zo handig zijn. Je moet oppassen met contact sporten. Soms zijn anderen om je heen zo fanatiek, dat ze je onverwacht onderste boven lopen. Daar moet je op bedacht zijn. Als je nu heel goed in die sport bent, kun je het gewoon doen. Maar ik zou het niet als nieuwe sport kiezen. Verder moet je voor jezelf goed beseffen of je een sport in competitie verband kiest. Soms kan de vorm van je dag variabel zijn en kunnen er momenten zijn dat het niet goed lukt. Dan moet je wel kunnen stoppen of sneller kunnen wisselen. Als je in een fanatiek team zit kan dit heel onplezierig voelen. Die ruimte moet je dus wel krijgen. Het is wel heel goed om voldoende te bewegen en vaak is dat leuker om te doen dan het doen van soms duffe oefeningen. Er is een norm voor gezond bewegen bedacht; je moet 5x per week minimaal een half uur matig actief bewegen. Je mag dit ook verdelen over 3x 10 minuten per dag. Matig actief wil zeggen dat je voelt dat je hartslag wel iets versnelt. Dit is b.v. wandelen of fietsen of dansen. Als je dit haalt ben je goed bezig!

Soms kan je het niet vermijden en moet je toch een zware boodschappentas naar boven tillen. Hoe kun je dit het beste doen?
Wat je kunt doen is dat je de boodschappen verdeelt over meerdere tassen, dus je moet wat vaker lopen. Soms is het ook fijner om het te verdelen over twee tassen, voor je evenwicht. Als je erge last van je handen hebt, zou ik ze niet met je handen tillen, maar om je onderarmen hangen. Nog meer ontlastend voor je armen is het om een rugzak te gebruiken. Tja, soms moet je creatief denken!

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | okt, 01, 2012 |