Foto Marloes

Marloes, oud-vrijwilliger van Youth-R-Well.com, speelt samen met twee andere jongeren de hoofdrol in de najaarscampagne van het Reumafonds. Lees snel verder om meer te weten te komen over de nieuwe campagne en natuurlijk over hoe Marloes het meewerken eraan ervaren heeft!

Je speelt een grote rol in de najaarscampagne van het Reumafonds. Waar gaat de najaarscampagne over?
Net als andere reumapatiënten, hebben jongeren met reuma het vaak niet makkelijk. Want hoe leg je uit dat je weer moet afhaken op school, bij het uitgaan of bij je bijbaantje? Jongeren met reuma willen wel meedoen, maar kunnen ineens last hebben van pijn en vermoeidheid, waardoor ze activiteiten zoals sporten en uitgaan soms moeten afzeggen. Het lijkt alsof ze geen zin hebben of lui zijn, maar het gaat gewoon niet. Reuma is een onzichtbare ziekte en wordt daarom door een groot deel van de sociale omgeving niet herkend.
Jongeren met reuma vinden het vaak lastig om over hun ziekte te praten, waardoor ze niet begrepen worden door klasgenoten, leraren of collega’s. Daarom is het Reumafonds deze campagne gestart: om meer begrip te vragen van de omgeving voor jongeren met reuma.

Wat is jouw rol in de najaarscampagne?
Ik sta samen met twee andere jongeren centraal in deze campagne. De andere 2 jongeren zijn Bram & Elisa. Wij zijn gevolgd tijdens het werk, sport en op school. Dit is om te laten zien wat het inhoud om te leven met reuma.

Hoe zijn de mensen van het Reumafonds bij jou terechtgekomen?
De mensen van het Reumafonds zijn bij mij gekomen via de site : www.jong-en-reuma.nl waarvoor ik een tijdje terug heb mee gewerkt aan filmpjes voor op de site. En zodoende werd ik opeens gebeld. Ik was wel echt heel erg verrast dat ze mij vroegen.
Toen eenmaal gevraagd was of ik mee zou willen werken, heb ik er wel lang over na moeten denken. Ik wist toen nog niet zo goed wat het precies inhield, ook niet qua andere verplichtingen. Maar toen ik eenmaal doorkreeg wat het inhield heb ik eigenlijk wel rap ja gezegd. Natuurlijk wel in overleg met thuis, want die moeten er ook wel achter staan.

Wat heb je allemaal al gedaan voor de campagne?
Het idee was om elke jongere te volgen op een plek waar hij of zei vaak is en wat belangrijk voor hem/haar is. Wij kwamen voor mij al snel uit bij Ten To Three Bakery in Rotterdam, daar heb ik anderhalf jaar met heel veel plezier gewerkt.
Ik moest voor die tijd ook iemand regelen die wat over mij wilde vertellen, over hoe ik als persoon in het leven sta en hoe die tegen mij met reuma aan kijkt. Dat was snel geregeld want mijn klasgenoot Marijke wilde dat wel.
Maandag 2 September was het dan zo ver, de opnames! De dag ging super snel voorbij. De eerste opnames waren bij Ten To Three Bakery, daarna gingen we door de koopgoot door de stad richting Dudok. Bij alle locaties ben ik gevolgd , dus dat betekent tijdens het werk, met vrienden de stad in en aansluitend nog wat drinken met vrienden. Zeven man crew om je heen, dan word je wel stil en nerveus.
Bij de eerste locatie is er ook nog een fotoshoot geweest voor een aantal campagnefoto’s die gebruikt gaan worden en een uitgebreid interview met mij en mijn klasgenoot.
De opnames duurden van half 1 tot 7, met veel indrukken. Ik was kapot maar tevreden.
Eigenlijk zat mijn werk er in 1 dag op, een dag om nooit te vergeten als je het mij vraagt.
Maandag 30 September was ik te gast bij het radio programma BBN Today om daar samen met Marijn Sikken (oud-columnist van Youth-R-Well.com) te vertellen over hoe het is om te leven met reuma, de campagne alvast wat reclame te geven en om te vertellen over Youth R well uiteraard. Dit was ook wel erg spannend, maar wel een kans die je niet snel krijgt. 

Hoe ziet jouw rol in de campagne er de komende tijd uit?
Donderdag 3 Oktober is er in Amsterdam op het kantoor van het Reumafonds een klein feestje want dan gaan we kijken hoe de campagne is geworden. Dit is nog wel even spannend, maar kijk er erg naar uit. Verder gaat uiteraard de campagne vrijdag 4 oktober online, wat ook nog spannend is. Dan kan iedereen het zien! Verder zijn er nog geen dingen gepland waar ik aanwezig moet zijn.
Ik sta overal voor open en ik hoop dat ik door deze campagne meer mensen kan bereiken, dus uitleg kan geven op scholen et cetera. Dat laatste zou ik wel heel graag nog eens willen doen, gewoon iets doorgeven aan de volgende generatie; dat zou bijzonder zijn.

Wat hoop je dat de nieuwe campagne oplevert?
Dat is lastig want hoop dat t namelijk heel veel gaat opleveren! Zoals:

  • Een hoop begrip van mensen om jongeren om me heen met reuma
  • Aandacht voor jongeren met reuma
  • Dat we deuren kunnen openen voor jongeren met reuma op elk gebied
  • Simpel eigenlijk; heel veel aandacht voor jongeren met reuma dus!

Bekijk hieronder de video van Marloes:

 

POSTED BY Carlo | okt, 03, 2013 | Niet gecategoriseerd