IMG-20140306-WA0003-2

De Deskundige van de Maand in april is Marjo Rijken, ze is al ruim 15 jaar zweminstructeur bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen en werkt veel met mensen met reuma. We interviewden haar over de voordelen van zwemmen.

Je werkt als zweminstructeur bij hydrotherpie, wat is dit precies?
Hydrotherapie is therapie in het water waarbij allerlei vormen van lopen en oefeningen in het water gedaan worden. Wanneer je in de St. Maartenskliniek revalideert kom je in het zwembad in eerste instantie onder begeleiding van een fysiotherapeut en na een tijdje word je indien mogelijk overgedragen aan een zweminstructeur waarbij de fysiotherapeut de eindverantwoordelijkheid heeft. Ook kan je bij ons zwemmen wanneer je lid bent van de reumapatiëntenvereniging Nijmegen. Je kunt dan op verschillende dagen en tijden in een zwemgroep mee oefenen in het water waar dan een instructeur  de oefeningen aanbiedt.

Hoe kan hydrotherapie helpen bij reumatische klachten?
Oefenen in warm water kan heel goed helpen bij reumatische klachten. Dit komt omdat  blijven bewegen heel belangrijk is om de gewrichten soepel te houden. In het water kun je makkelijker oefenen omdat je veel minder last hebt van de zwaartekracht . De temperatuur van het water is bij ons 33 graden, wat zeer aangenaam is.

20131205 200031

Wat voor oefeningen doen jullie zoal?
De oefeningen tijdens de les zijn zeer afwisselend. We beginnen rustig met opwarmen, door het hele lichaam te bewegen van enkels, knieën, heupen, schouders, polsen, tot aan de nek. Daarna worden meestal oefeningen gedaan met een hulpmiddel zoals ballen, slangen, dumbells. Ook worden er oefeningen gedaan zonder hulpmiddel.  Af en toe gaan we aqua-joggen of werken we met steps in het water. Belangrijk is dat iedereen doet wat ie kan en zelf probeert zijn grens niet te overschrijden en vooral te luisteren naar je eigen lichaam, ook als dat betekent dat je bepaalde oefeningen niet mee kan doen. Soms oefenen we met muziek en soms zonder. Ook ontspannen is een belangrijk onderdeel.

Help je ook jongeren met reuma tijdens de hydrotherapie?
Bij ons komen mensen van alle leeftijden, jong en oud. Bij de jongeren kun je iets meer spelvormen aanbieden om de lessen leuk te houden, maar bij de ouderen merk ik dat dit vaak te belastend is. Die vinden vaak het rustig oefenen al voldoende.

POSTED BY Carlo | apr, 06, 2014 |