Screen Shot 2014-05-01 at 10.22.03

Op 30 januari organiseerde vrijwilliger Annemarie samen met energietherapeut Patrick Vierhout een middag waarbij jongeren met reuma kennis konden maken met energietherapie. Charmaine den Hollander was er ook bij en deelt haar ervaring met ons. 

Belangrijk: Energietherapie is geen reguliere behandeling en het effect is niet wetenschappelijk bewezen, dus stop nooit zomaar met je medicijnen zonder dit met je arts te overleggen. Ook wanneer je besluit om energietherapie of een andere alternatieve geneeswijze te proberen is het slim om dit met jouw reumatoloog te bespreken.

Telkens maar weer die vreselijke pijn en vermoeidheid. Elke dag weer die strijd. Begin 2010 is bij mij de ziekte van Bechterew geconstateerd (een van de vele vormen van reuma). Na het proberen van verschillende ontstekingsremmers mocht ik aan de Humira. Dit zorgde ervoor dat ik minder in bed lag en niet meer enorm afhankelijk was van anderen. In 2012 werd de pijn en vermoeidheid weer erger. Ondanks mijn twijfels en angst heb ik de Humira toch af kunnen bouwen en stoppen omdat ik hier geen baat meer bij had, maar uiteindelijk met als gevolg toch meer pijn en vermoeidheid. Opnieuw starten met de Humira was ook niet mijn plan. Zeker niet met al die bijwerkingen die ik ervan kreeg. Ook zat ik nog altijd vast aan de 1600mg Brufen Retard waar ik écht niet mee kan stoppen. De wens op een energiek en gezond leven zakte langzaam weg waardoor ik mijn studie maar moeilijk kon volhouden en afronden.

Totdat ik van Annemarie Dorjée, een ervaringsdeskundige die ik heb leren kennen via Reuma Uitgedaagd! en vrijwilliger bij Youth-R-Well.com, een uitnodiging voor het Energie event kreeg toegestuurd. Was dit dan een lichtpuntje in een leven met Bechterew? Enthousiast maar zonder teveel verwachtingen gaf ik mij op voor het event. Ik had de site van Wapitihealing bestudeerd en het zag er erg interessant uit. De verhalen van Patrick Vierhout (Energietherapeut), zes van zijn cursisten en zijn cliënten maakten mij erg enthousiast. Ik kon niet wachten!

Ondertussen ben ik al drie jaar bezig met fysiotherapie en twee jaar met voetreflextherapie. Dit helpt mij bewust te blijven van mijn grenzen en in balans te blijven. Soms lukt dat goed en andere keren lukt dat helemaal niet. Er is dus nog veel te leren en het Energie event leek mij daar een geschikte kans voor.

Jawel, 30 januari was het zover! Eerst mocht ik die middag nog werken. Vanuit het werk reed ik naar Noordwijk. Ik was wat later. En in de auto dacht ik, gadver wat ben ik weer moe… dat ik dit ook weer ga doen na mijn werk is niet zo best, zowel fysiek als mentaal. Het liefst zou ik naar bed gaan. Wat suf en zenuwachtig stapte ik de auto uit. Ik zat in de goede straat en zocht het huisnummer. Eenmaal bij het gebouw aangekomen belde ik aan. Er werd open gedaan en ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen of doen. De groep was aan het eten en verder was het vrij stil. Ik had het gevoel dat ik binnenviel in een groep waar ik niet hoorde. Spannend vond ik het. Na wat twijfels of ik mij niet aanstelde wat de reuma betreft en of ik wel tussen deze mensen hoorde, hing ik mijn jas op en stelde ik mij voor door iedereen een hand te geven. Ik keek even de kat uit de boom. En opeens begon een dame naast mij tegen mij te praten. Een simpel gesprekje van naam, woonplaats, leeftijd, welke type reuma heb jij etcetera, kwam op gang. Ze vertelde mij dat ze al een behandeling had gehad. Ik vroeg haar hoe het voelde, maar dit was moeilijk uit te leggen. Ze vertelde mij dat ze erg ontspannen was en zo in slaap kon vallen. Ik dacht… oh dat heb ik ook altijd bij voetreflex, zal het dan hetzelfde effect hebben? Is dit dan toch niet helemaal het einde waardoor ik straks minder vermoeid zal zijn en minder pijn zal hebben? Nee, nee Charmaine… niet oordelen voordat je zelf een behandeling hebt gehad, dacht ik bij mijzelf.

Nadat iedereen was uitgegeten ging het Energie event door met een uitleg van Patrick Vierhout. Hij vertelde wat een energie behandeling precies inhoudt en wat dat voor mensen met reuma kan betekenen. Hij had het over meerdere cliënten met reuma die hij onder behandeling heeft, zo ook Annemarie, zowel cliënt als cursist energietherapeut. Zo kon ze niks door de reuma en nu ze behandeld wordt, kan ze weer werken en dansen. Hoe geweldig is dat, dacht ik. En ik zei ineens hardop: “Dat wil ik ook!”. Het was eruit voordat ik er erg in had.

Na het verhaal van Patrick en Annemarie weet ik het zeker. Dit is het lichtpuntje! Ik heb nog geen behandeling gehad, die krijg ik straks maar het voelt nu al zo geweldig! Bijna te mooi om waar te zijn. Droom ik? Nee, dat doe ik zeker niet. Yes! Kom maar op met die behandeling. Het lijkt een andere levenswijze, een soort geloof maar je hoeft er niet eens in te geloven. Wauw wat bijzonder. Ik pas wel in deze groep!

Even later lig ik op de behandeltafel bij Stella van den Berg. Ze zet zachte muziek aan wat helpt ontspannen. Terwijl ze een fleecedeken over mij heen legt, vertelt ze wat ze gaat doen en hoe ze dat gaat doen. Zo nieuwsgierig als ik ben, stel ik vragen waarom ze dat doet en hoe het kan dat het werkt. Ze begint bij de basis chakra. Ik voel warmte, wat bijzonder en ze raakt me niet eens aan. Ze werkt van stuit naar kruin en zet de chakra’s weer op de plek waar ze horen. Vervolgens zet ze ze ‘vast’. Dit alles door te voelen en te boetseren in de lucht. Zo zorgt ze ervoor dat mijn energie weer in de goede richting kan en gaat stromen. Wat een bijzondere nieuwe ervaring.

Na de behandeling kom ik ontspannen de behandelkamer uitlopen. Ik praat nog wat na met Stella en Annemarie. Ik laat duidelijk blijken dat ik zeer verrast ben over de werking tijdens de behandeling. Stella vertelt over de effecten van de behandeling. De behandeling kan ervoor zorgen dat je een aantal dagen vol energie bent. Ik kan haar bijna niet geloven omdat ik alleen nog maar gewend ben om heel moe te zijn. Ik zeg dat ik morgen uit ga in Amsterdam en dan de Bob ben. Het zou wel gunstig zou zijn als ik dan wat energieker ben zodat ik lekker kan stappen, dansen en rijden zonder doodmoe te zijn en mij niet te kunnen concentreren op de weg.

​​Samen met Annemarie kan ik niet ophouden over deze behandelmethode te praten. Ik vraag haar of zij al een begin zou willen maken door mij te gaan behandelen. Dat wil ze en we maken een afspraak. Een paar dagen later stond ik verrassend makkelijk op uit bed. Na het nachtje stappen in Amsterdam kon ik makkelijk terug naar huis rijden. Ik voelde me een soort van fit en wakker. Geloof het of niet, de volgende dag was ik ook weer fit. Ik ben overtuigd deze avond. Dit is het lichtpuntje in het leven met Reuma!

Heb je interesse of wil je meer weten:

 

POSTED BY Carlo | apr, 24, 2014 | Niet gecategoriseerd