deskundigen september 2014

Deze maand hebben we niet één, maar twee deskundigen van de maand. De deskundigen van deze maand zijn Lindsey Langenhof en Els van Buuren-Visser. Lindsey is 4e jaar student Voeding en Diëtetiek en Els is verpleegkundig reumaconsulent. Samen hebben zij het boek Ikook met reuma geschreven. Ikook met reuma is een kookboek vol met gezonde voeding, snelle en makkelijke maaltijden en tips voor iedereen met een reumatische aandoening. Samen gaven Lindsey en Els graag antwoord op onze vragen. Heb jij ook een vraag voor Lindsey en Els? Stel deze dan onderaan het artikel.

Jullie hebben het boek samen geschreven. Hoe is het idee ontstaan om samen een kookboek te schrijven?
Lindsey:
Els heeft mij benaderd met de vraag om samen te werken aan een kook- en informatieboek over gezonde voeding voor reumapatiënten. Doordat ik al eerder recepten voor de reumapatiëntenvereniging Nijmegen heb geschreven en een voedingsinformatie middag met kookworkshop voor die doelgroep heb gegeven, bouwde ik een naamsbekendheid op rondom voeding bij reuma. Els heeft mij toen benaderd met de vraag om samen te werken aan een kook- en informatieboek over gezonde voeding voor reumapatiënten. Ik was erg verrast om een telefoontje van Els te krijgen. Dit omdat ik niet had verwacht dat er zo veel vraag zou zijn naar die specifieke informatie voor reumapatiënten. Wel merkte ik tijdens de kookworkshop dat patiënten veel vragen hadden. Ze hadden vaak al zelf van alles gelezen over voeding bij reuma maar vroegen zich af wat nu waarheid was. Ik was daardoor meteen overtuigd dat het schrijven van het boek een goed idee was en wilde graag mee werken.
Els: Het idee om dit boek te schrijven is gekomen doordat ik tijdens mijn polispreekuur keer op keer de vraag kreeg ‘of je niet wat met voeding kan doen’. De medicatie voor reumapatiënten van tegenwoordig verlaagt je immuunsysteem en ik zocht al naar voedingsmiddelen die het immuunsysteem een oppepper zouden kunnen geven. Omdat ik goede voorlichting wilde geven over voeding, heb ik gezocht naar een professional die uit haar vakgebied gedegen informatie kon geven. Gelukkig heb ik Lindsey gevonden, die meteen zeer enthousiast reageerde.

Hoe is de inhoud van het boek tot stand gekomen?
Lindsey:
De inhoud van het boek is stap voor stap tot stand gekomen. We zijn verschillende fasendoorgelopen waar veel brainstormen aan te pas kwam. Els wist, door haar ervaring in de praktijk, welke vragen patiënten in het boek beantwoord wilde hebben en ik wist door mijn voedingskundige kennis hoe een gezonde voeding eruit hoort te zien. Hierdoor hebben we uiteindelijk gezamenlijk veel ervaringen opgedaan rondom bepaalde voeding en mijn gezondheid. Ik heb mij verdiept in literatuur over wetenschappelijke inzichten van voeding bij reuma en zo de tekst tot stand gebracht. Ook heb ik door mijn eigen ervaring met reuma veel ervaring opgedaan rondom bepaalde voeding en mijn gezondheid. Ik heb geprobeerd eigen ervaring en wetenschappelijke kennis samen te brengen. Op basis van die inzichten heb ik recepten samengesteld die snel en makkelijk te bereiden zijn en die de juiste voedingstoffen bevatten.
Els: Door diverse keren met elkaar om tafel te zitten en te mailen, hebben we eerst een plan van aanpak opgesteld. Dit hebben we elke keer dieper en dieper uitgewerkt. We hebben bedacht wat een goede voorbereiding is voor het koken, tijdens het koken en na het koken. Ook heb ik samen met de ergotherapeut van ons ziekenhuis, Meander Medisch centrum, diverse ergo tips en kookhulpjes in het boek opgenomen.

Wat is er zo belangrijk aan goede voeding bij reuma?
Lindsey: Voor iedereen is gezonde en gevarieerde voeding van groot belang. Voeding is de brandstof van het lichaam en zorgt voor een gebalanceerde, energieke lichaam en geest. Is de voeding uit balans of voldoet het niet aan de behoefte van het lichaam dan kan het lichaam zijn natuurlijke balans kwijtraken en kunnen allerlei aandoeningen ontstaan. Daarom is het niet moeilijk te begrijpen dat ook als je reuma hebt gezonde en gevarieerde voeding belangrijk is. Helaas worden er nog niet veel adviezen gegeven over voeding als je de diagnose reuma hebt. Dit komt doordat harde wetenschappelijke bewijzen moeilijk te geven zijn. Gelukkig verandert dit snel en met name jongeren met reuma zullen sneller te maken krijgen met deze nieuwe inzichten. Het is namelijk bekend dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan het zelf herstellend vermogen van het lichaam en dat bepaalde voedingstoffen van groot belang zijn als je ontstekingen in het lichaam hebt. Ook is het bekend dat een gezond gewicht zorgt voor minder ontstekingsreacties in het lichaam, meer energie en minder druk op de gewrichten. Drie positieve uitwerkingen die we bij reuma wel kunnen gebruiken! Daarnaast is bekend dat bepaalde vitamines en mineralen minder opgenomen worden bij medicijn gebruik en dus bij voorkeur door de voeding extra aangevuld dienen te worden. Al met al zijn er veel voordelen te halen uit een gezonde en gevarieerde voeding, dus ook als je reuma hebt.
Els: Je bent je eigen dokter, je lichaam moet het zelf doen. Door de juiste voeding te gebruiken sta je sterker tegen opvlammingen van de reuma.

Wat zijn jullie tips wat betreft voeding?
Lindsey:
Zorg dat je basisvoedingspatroon gezond is en dus bestaat uit veel groente en fruit. Deze bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam helpen je energiestofwisseling en immuunsysteem te ondersteunen. Ook is het belangrijk om de zogenaamde goede vetten binnen te krijgen, zoals de visvetzuren en andere onverzadigde vetten. Deze vetten zijn te vinden in plantaardige oliën zoals olijf-, noten- en avocado olie, noten, zaden, pitten, avocado en natuurlijk vis. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk bewerkte producten zoals koekjes, taart en kant-en-klaarmaaltijden. Deze producten bevatten veel suikers en plantaardige olie zoals zonnebloem en palmolie. Voor deze producten zijn er bewijzen dat ze ontstekingsbevorderend werken.

Kies dus voor zoveel mogelijk natuurlijke voeding en als je koekjes wilt, bak je ze lekker zelf!

Hebben jullie al veel goede ervaringen gehoord van mensen die jullie boek zijn gaan gebruiken en een ander voedingspatroon hebben aangenomen?
Lindsey:
Van Els heb ik gehoord dat patiënten positief reageren. Ze zijn blij dat er eindelijk iets omtrent voeding voor hen beschikbaar is. Vanuit mijn omgeving hoor ik dat de recepten lekker, gezond en makkelijk te bereiden zijn. Mensen ontwikkelen een gezond basis voedingspatroon en leren dat gezond koken niet veel inspanning hoeft te kosten. En dat is precies wat ik wilde bereiken.
Els: Ik heb zeer veel positieve reacties op het boek gehad. Mensen worden door dit kookboek ook bewuster van goede voeding, wat weer bijdraagt aan goede zorg voor jezelf.

Komt er een vervolg op Ikook met reuma?
Lindsey:
Of er een vervolg komt weet ik niet, eerst afwachten welke nieuwe onderzoeken er gedaan worden omtrent voeding bij reuma. Daarnaast werk ik vanuit de vraag van de patiënt, is er dus vraag naar meer informatie dan zou het in de toekomst zeker een vervolg kunnen hebben.
Els: We wachten eerst af. Ik weet dat er weer wetenschappelijke onderzoeken in de pijplijn zitten om te kijken wat diverse voeding middelen met je doen. Ik ben zeker bereid om hier een vervolg aan te geven.

POSTED BY Carlo | aug, 27, 2014 |