Strand 2014

Op mijn vorige studie heb ik geleerd dat er zonder donker, geen licht zou zijn. Dat er zonder haat, geen liefde zou zijn en zonder vreugde, geen verdriet. Ik ben gestopt met die studie en de term die mijn docent er voor gebruikte ben ik spontaan vergeten. De Chinezen noemen het Yin-Yang, Johan Cruijff zou zeggen: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”.

Rond de jaarwisseling wensen we elkaar een gelukkig nieuw jaar. Maar is het dan ook zo dat er zonder ongeluk, geen geluk zou zijn? Of dat wij in ieder geval geluk voelen, omdat we ook ongeluk gevoeld hebben? Ik dacht na over de Yins en Yangs in mijn leven. De nadelen die voordelen hebben. De dingen die het ‘donkerder’ maken, maar die daardoor juist ook (soms zelfs dagelijks) voor lichtpuntjes zorgen.

Ik woon op de 5e verdieping, de lift gaat maar tot de 4e. Dat is naar als het niet zo goed gaat, maar als ik dan aan kom strompelen en de lift staat voor me klaar op de 4e, WOOHOO.

Dat het regent, maar ik gelukkig net die dag een paraplu in mijn rugzak gestopt heb.

Zuurkool. Panty’s. Tomatensap. Kou. (BAH) Chocola. Schoenen. Rode wijn. Bad. (JEEJ)

Dat er in de trein iemand zit te smakken en zijn muziek veeeeel te hard heeft staan, maar er gelukkig genoeg plek is om ergens anders te gaan zitten.

Midden in de nacht wakker worden door stijve heupen of schouders, en dan in één keer een nieuwe houding vinden waarin ik nog uren door kan slapen (ik hou van slapen).

Als ik langs de Maas fiets met enorme tegenwind en ik als een slak vooruitga, en dat op de terugweg de wind dan niet gedraaid is en ik als een speer ga.

De grote worsteling die ‘het bed opmaken’ heet, maar dat ik dan daarna in een heerlijk vers bed mag slapen (had ik al gezegd dat ik van slapen hou?).

Kapot op bed liggen, maar dat ik wel een geweldig oud&nieuw-feestje heb gehad en heel veel leuke mensen heb gesproken.

Ik denk dat mijn docent wel ergens een punt had. Zeker als het mijn reuma betreft. Zonder de pijn, zou ik de ‘goede’ dagen niet zo veel waarderen. Zonder die keren in die rolstoel, zou ik niet helemaal blij worden van de keren dat het zonder lukt. En zonder soms te balen dat ik het rondje niet af kan rennen, zou ik nooit maar dan ook nooit zo gelukkig zijn geweest dat ik die 5 kilometer toch echt een keer heb uitgerend!

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Ik zeg: Geluk zit in een klein hoekje. Je moet het alleen wel willen zien. Ik hoop dat je in 2015 veel lichtpuntjes vindt. Gelukkig Nieuw Jaar!

Denk jij dat mijn (ex)docent gelijk had? Wat zijn jouw lichtpuntjes?

Liefs, Philine

POSTED BY Carlo | jan, 02, 2015 |