11783928 829583287138104 1171156742 o

Het eerste weekend van mei vond het knowledge transfer program plaats. Ik moet toegeven, toen ik het voor het eerst hoorde was het ook voor mij een hele mond vol. In het kort houdt het in dat wij, Youth-R-Well.com, kennis hebben gedeeld met Polen en Roemenië over het opzetten van een website zoals die van ons en daarvoor een beurs hebben gekregen van Eular PARE. Deze twee landen hadden nog geen organisatie, website of activiteiten speciaal voor jongeren met reuma, ze hadden alleen een nationale reuma patiëntenorganisatie. Beide landen hebben een groep mensen bij elkaar weten te vinden, die iets speciaal voor jongeren met reuma willen opzetten. Deze mensen kwamen naar Nederland voor een training gegeven door drie bestuursleden van Youth-R-Well.com, Linda, Regina en mij (Wendy).

De training vond het hele weekend plaats in een mooi hotel in Amersfoort. We sliepen met z’n allen op dezelfde verdieping en hadden een vergaderzaal tot onze beschikking. Vrijdagavond begon het programma en hebben we voor het eerst kennis gemaakt. Er waren vier mensen uit Polen en twee mensen uit Roemenië overgevlogen voor onze training.

We hebben het de eerste avond informeel gehouden en zijn met z’n allen wat gaan eten in het hotel. Hetgeen dat ik van de vrijdagavond heb onthouden, is dat de cheesecake erg lekker was. Daarnaast viel mij op dat er redelijk wat cultuurverschillen zijn tussen Nederland en de andere twee landen. Wij zijn veel opener, zeggen sneller wat we denken.

IMG 20150502 123914Zaterdagochtend half tien, iedereen fris en fruitig voor de allereerste echte trainingsdag. Linda begon met een introductie; wie zijn we, wat gaan we dit weekend doen, wat hebben jullie als land al voor jongeren met reuma. Nadat duidelijk was dat in beide landen niet veel aanwezig was voor jongeren met reuma, gingen we door met een stukje informatie en historie over Youth-R-Well.com. Hiervoor hadden we een gastspreker uitgenodigd, namelijk Morteza. Morteza is een oud-bestuurslid van Youth-R-Well.com en was de juiste persoon om informatie te geven over het ontstaan van onze stichting. Wij als huidige bestuursleden waren daar namelijk alle drie niet bij aanwezig. Na de twee sprekers hebben we beide landen gewerkt aan het opstellen van hun missie en visie.

Rond 12 uur was het natuurlijk tijd voor een pauze. Hierbij kregen we heerlijke broodjes van het hotel en hebben we even lekker buiten gezeten. ’s Middags ging de training verder met als hoofdonderwerp hoe je een online platform zoals Youth-R-Well.com kunt vormgeven. Er werden presentaties gegeven over de website en de landen konden daarna brainstormen over hun eigen platform. Na deze dag vol informatie en hard werken zijn we gezellig met z’n allen uit eten geweest. Sommige mensen van Polen gingen daarna nog de stad in, maar Regina en ik zijn lekker terug gestrompeld naar het hotel. We werden nogal vaak ingehaald door mensen die veel sneller konden lopen dan wij. Immers het was een lange dag en we hebben nog steeds reuma ;).

IMG 20150502 123121Zondagochtend om 9.30 zat hier iedereen weer klaar in de vergaderzaal. Klaar voor de nieuwe trainingsdag. Ook deze dag hadden we een gastspreker, Marlous van de filmpjes van jongenreuma.nl! Het leek ons goed om ze niet alleen onze website te laten zien, maar ook een veel informatievere site zoals jongenreuma.nl. Daarvoor hadden we Marlous uitgenodigd, ze gaf een leuke presentatie over jongenreuma.nl. Marlous is gezellig de hele dag gebleven om mee te helpen bij de training. We hebben onderwerpen besproken als het forum, maar ook dingen als public relations en social media. Hierbij hebben we de landen ook weer laten brainstormen over hoe zij dat gaan vormgeven in hun eigen land.’s Avonds zijn we weer gezellig met z’n allen uit eten geweest.

Het was een erg nuttig weekend en zowel Polen als Roemenië hebben erg hun best gedaan om een zo goed mogelijk plan te maken voor hun online platform. De komende maanden zullen ze zelf aan de slag moeten om het platform daadwerkelijk te realiseren. In november zullen we nog een training geven, maar dit maal aan Italië. Linda en ik zullen samen vertrekken naar Milaan om de Italianen te leren hoe ze een platform op moeten zetten. Dat gaat natuurlijk, net zoals bij Roemenië en Polen, helemaal goed komen.

POSTED BY Carlo | jul, 26, 2015 | Niet gecategoriseerd