Youth - R - Coach passion

‘Een van de dingen waar ik het vaakst tegen aanloop is onbegrip. Onbegrip van leeftijdgenoten, maar ook van bijvoorbeeld docenten. Veel mensen weten niet dat reuma ook bij jonge mensen voorkomt, ze denken dat het een ouderdomsziekte is.’

Dit schrijft Philine, op de website van Youth-R-Well.com. Herkenbaar voor veel jongeren met een chronische aandoening. En een reden om soms maar niet te zeggen dat je, bijvoorbeeld, in dit project, reuma hebt. Wat doe je als je gaat studeren? Schrijf je een mail waarin je al je nieuwe docenten uitleg geeft over je ziekte? Wie kan hier het beste een antwoord op geven? Dat ben jij, de jongere met een chronische aandoening. Jij bent degene met die ervaringen en beschikt over ‘ervaringskennis.’ Deze kennis kun je omzetten in een vaardigheid, die je kunt gebruiken voor jezelf, en voor anderen. Om erachter te komen over welke ervaringskennis jij beschikt en hoe je deze kunt ontwikkelen, stellen we je in dit programma een aantal vragen. Vragen omdat wij vinden dat jij expert bent op dit gebied.

– Wat vindt jij belangrijk om andere jongeren te vertellen als het gaat om leven met een aandoening? (Wat vertel je wel, wat niet, waarom wel of niet? Wat heb je bedacht om met lastige situaties om te gaan – bijvoorbeeld met altijd moe zijn- , en wat zou jij jongeren daarover vertellen;)

– Wat zie jij jezelf later doen? In je werk of je opleiding? (Wat heb jij daarvoor nodig, of wat heb jij daarvoor gedaan? Hoe zou jij anderen hierover adviseren?)

– Hoe zou jij jongeren met een aandoening willen helpen? (Ga je online met jongeren chatten? Een keer een voorlichting op een school geven? Welke ideeën heb jij hierover?)

– En tenslotte, zou jij hier een boekje over willen schrijven? En dit boekje willen publiceren, zodat het voor iedereen te lezen is? Dit boek hoeft zeker niet over jou te gaan. We zoeken naar verhalen waarin jongeren met een chronische aandoening, zich kunnen herkennen, tips vinden, of juist mensen zonder aandoening lezen hoe een jongere met een chronische aandoening leeft (dat niet alleen oude mensen reuma hebben, bijvoorbeeld!)

Je werkt in een (online) groep waarin je alleen en samen bedenkt wat je nodig hebt, in antwoord op de vragen die we je hierboven stelden. Aan het eind van het programma ( 8 maanden) heb je een aantal stappen gezet, heb je deze vragen beantwoord, ken je jouw ervaringsdeskundigheid, en weet je ook hoe je die voor jezelf en anderen in kunt zetten (je persoonlijke ontwikkeltraject). Daarnaast is je e-boek gepubliceerd dat door iedereen gedownload kan worden (je wordt hierin begeleid door een schrijver, die je helpt waar dat nodig is.) Niet iedere jongere kan deelnemen. Er gaat een selectieprocedure aan vooraf, zodat we samen zeker weten dat je het programma met plezier gaat afronden. Misschien belangrijk om te weten, ook de bedenkers en begeleider van het programma hebben een vorm van reuma.

Wie zoeken we?

–       Jongeren met een vorm van reuma (15-25 jaar),
–       Met belangstelling voor zichzelf en de ander,
–       Die graag in een groep werken en leren,
–       Online maar ook op locatie,
–       Die het leuk vinden om te schrijven,
–       Een boek(je) willen publiceren,
–       En andere jongeren zo willen leren helpen om te gaan met reuma.

Wat heb je nodig?

–       Tijd, want je werkt niet alleen in je eigen tijd aan je ontwikkeling, je portfolio en je boek(je), maar bent ook aanwezig bij een aantal groepsbijeenkomsten (ergens in het midden van het land);
–       Een computer/laptop waarop je aan een portfolio en je boek kunt werken;
–       Zin om samen met andere jongeren te werken aan je eigen ontwikkeling en die van anderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

–       Wil jij graag meedoen? Stuur ons dan een mail, met je motivatie. Ook horen we graag waar jij je dagelijks mee bezig houdt, je school/studie, vrije tijd en andere zaken die belangrijk zijn voor deelname aan het programma. Als je jonger bent dan 18 jaar dan heb je (schriftelijk) toestemming van je ouders nodig.
–       Je kunt je aanmelden tot 20 april.
–       We maken een eerste selectie op basis van de aanmeldingen, waarna we een aantal jongeren uitnodigen voor de selectiedagen, begin mei.
–       Na de selectie start het programma met een bijeenkomst, waarin je de groep ontmoet, de mentor, en het programma verder vorm gaat krijgen. De groep bestaat uit 8 jongeren.
–       Eind december van dit jaar is het programma afgerond, en ligt je boek klaar voor publicatie via bol.com

Wat moet je verder nog weten?

–       Je hoeft echt geen schrijftalent te hebben of perfect Nederlands te beheersen, als je het maar leuk vindt om te schrijven.
–       Natuurlijk kun jij je boek onder een pseudoniem publiceren, dus niet onder je eigen naam.
–       Alle bijeenkomsten (max. 4 dagen) vinden plaats in overleg, en in 1 of 2 weekenden.
–       Een workshop staat vast, dat is de workshop schrijven.
–       De andere workshops kiezen we definitief met jou en de andere jongeren, zodat we aansluiten bij kennis en vaardigheden die jullie met elkaar al bezitten.
–       Je besteed ongeveer 80 uur aan het gehele programma.
–       Het programma is een project van Chronisch Ziek en Werk in samenwerking met Youth-R-Well.com, mogelijk gemaakt door Fonds Nuts Ohra.
–       Met alle gegevens die tijdens het programma gedeeld worden, gaan wij vanzelfsprekend vertrouwelijk om.
–       Deelname aan het programma is kosteloos, ook reiskosten worden vergoed.

We horen graag van je!

Wil jij je aanmelden, of heb je vragen? Jouw motivatie en persoonlijke gegevens of vragen ontvangen we graag via lizette.van.geene@cczw.nl  Je kunt ook bellen, via 06-13264306. 

logo-fondsnuts-ohralogoCCZWLogo YRW

POSTED BY Linda | mrt, 13, 2016 |