Klagen is één van mijn grootste hobby’s. Het is altijd fijn als iemand weet waar je het over hebt wanneer je aan het klagen bent, want dan hoef je niet eerst uit te leggen wat je nou precies dwarszit. Helaas, of misschien beter gezegd gelukkig, ken ik niemand persoonlijk die reuma heeft. Dus ik kan eigenlijk nooit even lekker zeuren zonder eerst allerlei reumatische dingen eerst te moeten toelichten. Maar dan gaat dus mijn klaagmomentje weg. Oké, nu ben ik aan het klagen over klagen. Reuma verpest zoveel voor me, ik had hier normaal nooit over nagedacht.

Maargoed omdat ik dus niemand had die me begreep om lekker tegen te klagen, deed ik dat vooral tijdens ergotherapie. Dat mocht daar ook en mijn therapeute begreep ook veel en liet me op mezelf reflecteren. Erg fijn allemaal, totdat ze het volgens mij een keer beu was en zei: “Wees blij dat je vandaag de dag reuma hebt, en niet twintig jaar geleden. Dan hadden we je huis omgebouwd en kreeg je een uitkering.” Nou weet ik niet in hoeverre dat waar is, maar ik schrok er wel erg van. Ik vind het nu al zwaar om reuma te hebben, moet er niet aan denken om twintig jaar geleden geleefd te hebben met dezelfde aandoening.

Tentamens zou je met pen en papier moeten maken of zo’n zware typemachine. Nu gaat dat wel redelijk soepel op een laptop. Winkelen? Zelf vind ik het erg vermoeiend om door een winkelstraat te lopen, winkels binnen te gaan, kleding te keuren, te passen en sociaal te doen. Dus ik doe dat voornamelijk online. Kan ik lekker zittend doen en op het gemakje dingen passen. Het is dat ik nooit voor 70 euro aan boodschappen nodig heb bij een bepaalde supermarkt, maar anders zou ik zeker die lekker laten bezorgen tot in de keuken. Gelukkig kan je wel maaltijden thuis laten bezorgen, dat kon vroeger vast ook, maar nu is er meer keus. Ik ga eigenlijk zelden uit, maar soms heb ik wel gewoon zin in aandacht en om te flirten: Tinder! Kan lekker lelijk in je pyjama terwijl je op de bank hangt, niemand die dat ziet. Is lekker snel, vroeger moest je vast eerst een contactadvertentie zetten of zoiets. Geen idee hoe mensen vroeger een date regelden. De medicatie en behandelingen van nu zijn vele malen beter dan vroeger. Dus dat scheelt denk ik al veel in het hebben van energie en klachten onderdrukken.

Door die opmerking van mijn ergotherapeute ben ik echt minder gaan klagen over mijn reuma, omdat het leven tegenwoordig volgens mij serieus een stuk eenvoudiger is dan voor patiënten vroeger. Maar dat betekent niet dat ik niet dat ik nooit meer zeur, want dat mag natuurlijk gewoon. En dat blijf ik zeker lekker doen!

POSTED BY Veerle | jun, 01, 2016 |