Een van de dingen die ik zelf best wel fijn vind aan reuma is dat men het niet echt aan de buitenkant kan zien dat je het hebt. Soms is dat wel lastig omdat het door dat onzichtbare onbegrijpelijker is voor buitenstaanders. Het enige wat mensen bij mij wel echt zien, is wanneer ik er moe uit zie. Nu ben ik zo’n beetje standaard moe. Als mensen je dan nogal vaak complimenteren met “Jeetje wat zie jij er moe uit”, dan weet je wel dat je die look gewoon keihard rockt.
Nu vind ik dat sowieso al niet zo heel erg leuk om te horen, vooral als ik eens denk dat het best wel lekker gaat en mij prima voel. Maar het pijnlijkste is toch wel wanneer er foto’s worden gemaakt en je zelf ziet hoe moe je er uit ziet. Ik vind mezelf soms op foto’s echt kijken alsof ik ergens niet wil zijn, terwijl ik het gewoon heel erg naar mijn zin heb en me niet moe voel. Nu ben ik zelf al behoorlijk bleek en als ik dan echt moe ben, word ik dus nóg wat bleker. Mijn ogen hangen op half zeven en mijn lach is maar half. Dus ergens snap ik wel dat ik altijd te horen krijg dat ik er moe uit zie.
Laatst zei iemand “Wow Veerle, wat zie jij er goed uit!”. Dat vatte ik echt op als de grootste leugen ooit, want ik was met mijn laatste beetje energie naar haar toe gegaan en had echt een vijfdubbele koffie nodig. Dus ik vroeg ook heel sceptisch of ze dat nou écht meende. Maar ze meende het echt. Er was schijnbaar iets anders aan me, maar ze wist niet echt wat, maar ik zag er blijkbaar wel goed uit volgens haar.
Een half uur later bedacht ik me dat ik eens geen zwarte kleding droeg en eerder die middag in een parfumerie een heftig rode lippenstift had uitgeprobeerd en gekocht. Blijkbaar doet kleur dus echt heel wat met je, want mijn moeheid viel totaal niet op. Sindsdien mag ik van mezelf ook niet meer al te veel zwarte kleding kopen en ik merk ook dat ik zelf vrolijker word van kleurige kleding dragen.
Tegenwoordig draag ik ook meer lippenstift en make-up. Gewoon om mezelf het idee te geven dat ik er wat alerter uit zie, maar het ook ben. Want je kan niet zomaar even een ninja-dutje doen op een vreemde plek omdat je make-up helemaal uitloopt.
Dus als je me ooit eens ziet met een felgekleurde blouse en lippenstift op, dan ben ik waarschijnlijk moe. Maar dan moet je gewoon zeggen dat ik er leuk uit zie en geen foto van me maken.
POSTED BY Veerle | mrt, 09, 2017 |