Reuma is een verzamelnaam voor bijna 200 verschillende ziektes met ontstekingen aan pezen, spieren en gewrichten. Veel mensen hebben bij reuma het beeld van ouderen met kromme handen en een rollator. Helaas komt reuma ook op jongere leeftijden al voor; 60 procent van de patiënten met reuma is jonger dan 65 jaar.
Reuma betekent vaak veel pijn, stijve gewrichten en spieren en sneller moe zijn dan anderen. Meestal begint de reuma lokaal. De pijn is dan plaatselijk en begint op een plek in het lichaam. Vervolgens verspreiden de symptomen zich door het lichaam, waarmee de pijn zich ook verbreidt. De ontstekingen zijn vaak symmetrisch; als de ene hand ontstoken is, is de andere dit meestal ook.
Reuma is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat je immuunsysteem lichaamseigen stoffen en cellen voor lichaamsvreemd aanziet. Het immuunsysteem gaat daardoor antistoffen aanmaken tegen die lichaamseigen stoffen. Dit betekent dus dat je immuunsysteem gezonde cellen aanvalt, waardoor ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen komen in verschillende vormen voor, waaronder de gewrichtsontstekingen die bij reuma horen. Om deze ontstekingen weer onschadelijk te maken, maakt het lichaam nog meer schadelijke stoffen aan die de ontstekingen verergeren. Artsen schrijven vaak ontstekingsremmers voor en medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken om de reuma af te remmen.
Reuma kan onderverdeeld worden in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Artrose is een vorm die vaak bij ouderen voorkomt, dus de meeste jongeren met reuma zullen hier geen last van hebben. Van de andere twee, ontstekingsreuma en wekedelenreuma, wel. Bekende vormen van reuma zijn reumatoide artritis, artritis psoriatica, de ziekte van Bechterew en fibromyalgie.
Het vervelende aan reuma is dat de ziekte vaak een grillig verloop heeft. De ene dag kun je bijna alles en de volgende dag kun je moeite hebben met het openen van een potje of de trap op lopen.
Artsen weten nog niet goed wat de oorzaak is van reuma, daarom is genezing vooralsnog niet mogelijk. Reuma is dus een chronische ziekte die de patiënt zijn/haar hele leven met zich meedraagt. De medicijnen die de laatste jaren op de markt zijn gekomen zorgen er bij de meeste patiënten wel voor dat reuma inmiddels een ziekte is waarmee ‘geleefd kan worden’. Blijvende beschadigingen aan gewrichten en pezen zijn in de meeste gevallen nu (gelukkig) verleden tijd.
Kijk voor meer informatie op www.reumafonds.nl en www.jong-en-reuma.nl
Bron: Reumafonds, wikipedia