Zaterdag 14 oktober was weer het jaarlijkse najaarsevent van Youth-R-Well.com. Dit jaar was het onderwerp net iets anders dan andere jaren, het ging namelijk over relaties, intimiteit, zwangerschap en reuma. We komen allemaal op een gegeven moment een van deze onderwerpen tegen in ons leven. Ik, Regina, ben 28 jaar, woon samen met mijn vriend, ben sinds kort verloofd en hoop dat het ons in de toekomst gegund is om een kindje te mogen krijgen. Vandaar dat wij naar het event gingen.

Na de treinreis naar Amsterdam werden we leuk ontvangen door de eventscommissie. Er stonden verschillende drankjes en een lekker hapje voor ons klaar, wat wil een mens nog meer na een lange treinreis. Aangezien de eerste spreker in de file stond begon het programma met Marlies Kuijt, ze is arts en seksuoloog. Wat me bij het verhaal van Marlies goed is bijgebleven is dat communicatie bij mensen met reuma belangrijk is, misschien in samenhang met intimiteit nog wel veel belangrijk. Want soms voelt zeesterren gewoon veel beter tegen de pijn, dan acrobaat spelen. Dit bespreekbaar maken is lastig, zowel voor mensen met als zonder reuma.

Vervolgens kwam reumatoloog Radboud Dolhain praten over reuma en zwangerschap. Voor ons was dit het meest interessante deel. Er werd een heleboel gedeeld over medicijn gebruik in samenhang met verschillende soorten reuma. Zowel je geslacht als je vorm van reuma hebben invloed op welke medicatie wel en niet gebruikt mag worden als je zwanger wenst te worden of al zwanger bent.  Ik wist niet dat dit gewoon het tegenovergestelde van elkaar kon zijn en dat je gewoon medicatie kon blijven gebruiken.

Tot slot kwam ervaringsdeskundige Marjolein haar verhaal met ons delen. Marjolein is zwanger en heeft reuma, daarnaast heeft ze ook haar verhaal omtrent relaties en intimiteit verteld. Helaas kan niet iedereen date/relatie reuma evengoed accepteren als je het verteld. Daarnaast gaf ze aan hoe ze het om gaat met zwanger zijn en reuma en wat de goede en mindere punten waren voor haar. En we sloten af met een drankje en bitterballen. Eigenlijk iedereen die ik gesproken had vond het erg interessant en had veel geleerd van dit event.

Tussendoor hadden we nog een sportieve break verzorgd door Didit. Ik moet zeggen dat ik bij mezelf wel het een ander hoorde kraken, maar dat is misschien de leeftijd. Al met al vond ik het een hele geslaagde dag. Ik wil de commissie dan ook enorm bedanken voor het organiseren van het leuke en informatieve event!

POSTED BY Carlo | nov, 11, 2017 |