Een paar jaar geleden moest ik weer eens bloedprikken. In de prikkamer was er een studente die vroeg of ik mee wilde doen aan een onderzoek en twee buisjes bloed extra wilde prikken. Mijn antwoord was ‘eh nou nee’. Nogal beteuterd vroeg ze waarom ik dan niet mee wilde doen. Normaal gesproken had ik dat best willen doen, maar die keer moest ik al dertien buisjes bloed uit m’n arm laten lopen. Gelukkig begreep ze wel dat vijftien dan ook wel erg veel zou worden.

Normaliter doe ik meestal wel mee aan een onderzoek waar het ziekenhuis me voor vraagt. Persoonlijk zie ik daar alleen maar voordelen aan:

  • Je wordt extra in de gaten gehouden
  • Je helpt er andere patiënten mee en dus ook je toekomstige zelf
  • Zoveel moeite kost het niet
  • Je kan stoppen wanneer je wilt

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Zo moest ik een keer een contract tekenen dat ik twee jaar niet zwanger mocht worden. Op zich best heftig, maar als 22-jarige had toch nog niet echt behoefte aan een baby. Ideale moment om dan wel mee te doen. Ander nadeel is dat ze weer alles van je moeten weten en ze je soms gaan opmeten. Krijg je ineens weer je gewicht te horen. Moet je een zwangerschapstest doen terwijl je al meer dan een jaar droog staat. En natuurlijk moet je af en toe een extra vragenlijst invullen. Maar toch vind ik de voordelen wel opwegen tegen de nadelen.

Zo deed ik laatst voor het eerst mee aan een onderzoek dat in de vorm van een focusgroep werd gehouden. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat te verwachtten, maar het was best leuk. Gewoon even een beetje gezamenlijk klagen en ervaringen uitdelen voor de wetenschap. En dat onder het genot van gratis koffie en donuts! En op het eind krijg je eeuwige dank en een Tony’s. Wat wil je nog meer.

Dus, als je binnenkort mee kan doen aan een onderzoek doe even mee. Je helpt anderen, maar nog meer jezelf!

POSTED BY Veerle | jun, 29, 2018 |