Reuma is een onzichtbare ziekte, waarbij de ene dag beter is dan de andere. Dit kan zorgen voor onbegrip bij jouw omgeving. Hopelijk helpen deze 5 tips bij het creëren van meer begrip over reuma.

1. Leg uit hoe het is om reuma te hebben
Begrip van anderen kan je alleen krijgen als je de situatie uitlegt. Vertellen dat je reuma hebt voelt misschien als klagen, maar toch is het goed om uit te leggen wat je klachten zijn en wat voor gevolgen dit voor je heeft.

2. Gun de ander tijd
De meeste mensen begrijpen het nou eenmaal niet in één keer, omdat reuma vaak niet te zien is aan de buitenkant. Accepteer dat je het waarschijnlijk vaker uit moet leggen dan één keer. Als je zelf geen reuma hebt, is het ook gewoon moeilijker te begrijpen.

3. Vertel hoe anderen kunnen helpen
Vaak is het niet direct duidelijk hoe anderen je zouden kunnen helpen. Leg dan ook gewoon uit wat je grenzen zijn en welke activiteiten veel energie kosten. Vrienden snappen dan sneller dat ze je niet blij maken met bijvoorbeeld een skivakantie.

4. Maak gebruik van een officiële brief van je specialist
Heb je begrip nodig op je studie of werk? Vaak helpt het als je een officiële brief met je diagnose meeneemt naar een gesprek met je studieadviseur of werkgever. Deze brief kun je vragen aan je specialist of huisarts.

5. Neem het niet persoonlijk
Niet iedereen wil het begrijpen. Als er mensen in je omgeving zijn die ondanks je uitleg het niet begrijpen, dan is het goed om te beseffen dat er altijd mensen zijn die zich slecht kunnen inleven in een ander.

POSTED BY Carlo | sep, 15, 2018 |