Goede voornemens

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Het is weer zo ver: we beginnen weer aan een vers jaar. 2020 was een heftig jaar, dus we zijn blij dat het klaar is. Dit is een mooi moment om terug te kijken op wat wél goed is gegaan vorig jaar: waar ben je vooruit in gegaan en waar mag je trots op zijn? Voor mij is dat onder andere dat ik nu officieel ruim een jaar vrijwilliger ben bij deze mooie stichting! Daarnaast hebben we met zijn allen de gewoonte ontwikkeld om aan het begin van een nieuw jaar goede voornemens te bedenken, maar lang niet altijd houden we ons hieraan. Ik ben zelf vaak na een maand al vergeten wat ik nou precies wilde bereiken, en daar ben ik niet de enige in. In deze column wil ik inspiratie geven voor goede en haalbare voornemens. 🙂

Een heel groot deel van de goede voornemens is gericht op gezondheid: willen afvallen, meer willen sporten, gezonder willen eten of meer slapen. Dit is natuurlijk hartstikke relevant voor de YRW-doelgroep: misschien wil je wel beter op je medicatie letten, eindelijk je spalken laten aanpassen (dit was een goeie voor mij vorig jaar), vaker wandelen of vaker de trap nemen op goede dagen. Wat mij bij deze voornemens helpt, is om concrete doelen te maken: bijvoorbeeld heel januari twee keer per week wandelen, of op die specifieke dag naar het ziekenhuis bellen.

Werk en studie is een ander belangrijk gebied: vaak willen we minder of juist meer werken, betere prestaties behalen of andere keuzes maken. Hoewel al die erg optimistische plannen wel bedacht kunnen worden, kan het met reuma zijn dat het toch lastiger is dan verwacht. Ik probeer daarom altijd goed na te denken over wat wel en niet kan wat betreft mijn energie, voordat ik mijn voornemens opschrijf

Ik wilde zelf vorig jaar erg focussen op dagelijkse routines – vaker hobby’s uitvoeren, rustiger wakker worden, rust pakken als dat nodig is, meer tijd met naasten besteden en een habit tracker bijhouden. Dit soort kleine dingen helpen mij heel erg om stapje voor stapje richting een ander doel te werken: als je vaker rust pakt, ben je op je werk ook weer productiever en als je een habit tracker bijhoudt, kun je patronen herkennen van veel of weinig energie. Ik zou die dingen dan ook zeker aanbevelen, zeker omdat ze heel makkelijk op te pakken zijn!

Een laatste tip is om je goede voornemens op te schrijven en ze te hangen op een plek die je vaak tegenkomt tijdens je dag. Op die manier word je er dagelijks aan herinnerd en blijf je meer gemotiveerd om je doelen ook echt te behalen. Hopelijk wordt 2021 wat liever voor ons, en slaag je in je voornemens!

POSTED BY Youth-R-Well.com | dec, 29, 2020 |