Werken met reuma

Vroeg opstaan voor werk: mijn lichaam en ik vinden het maar niets, zeker in de winter. Op dagen dat ik stijf en heel moe wakker word, zou ik me het liefst nog een keertje omdraaien. Helaas gaat dat niet altijd: je werkplek verwacht gewoon dat je op tijd komt, ondanks je gezondheid. Zelf heb ik nog het geluk dat ik voorlopig nog even student mag zijn, maar ik zie wel op tegen het full-time werken dat later van me wordt verwacht…

Vroeger wilde ik altijd dokter worden, wat daarna over is gegaan in binnenhuisarchitect. Ik ben na héél lang oriënteren uiteindelijk terechtgekomen bij de studie Psychologie, zoals jullie waarschijnlijk weten, wat dus weer heel wat anders is. Wat wel al die tijd consistent een zorg is geweest, is de twijfel of ik later wel volledig normaal in de maatschappij mee kan draaien. Kan ik wel full-time werken, voor mezelf zorgen, gezond leven en ook nog een beetje sociaal leven onderhouden? Mijn reuma speelt hierbij een grote rol: sommige banen zijn fysiek gewoon te zwaar of vermoeiend. Ik ben bij vacatures een paar keer afgewezen, omdat iemand toch graag een áltijd hardwerkende persoon zocht – iets waar ik zeker mijn best voor doe, maar helaas geen garantie voor kan geven.

Mijn werkervaring tot nu toe is dan ook nog vrij beperkt. Ik heb een halfjaartje bij de Hema gewerkt, waar ik gelukkig maar meestal een uurtje of vier achter elkaar hoefde te werken. De manager vond het heel fijn om gewoon te proberen wat mogelijk was in verband met mijn gezondheid en we probeerden er rekening mee te houden, heel fijn! Hoewel ik mocht zitten als ik achter de kassa op klanten zat te wachten, was het vakken vullen, spiegelen en schoonmaken af en toe toch best zwaar. Ik was dan ook meestal blij als ik na die uurtjes werk weer op de bank kon ploffen.

Sinds vorig jaar heb ik een baantje dat beter bij mij past: huishoudelijke hulp bij oudere mensen. Ik maak nu al zo’n negen maanden schoon bij dezelfde meneer, die me volledig mijn gang laat gaan en extra pauzes laat nemen als ik dat nodig heb. Hij is flexibel met het plannen, wat fijn is in verband met mijn studie maar al helemaal wat betreft mijn reuma: op sommige dagen is het écht lastig om normale dingen zoals doekjes uitknijpen en stofzuigen goed uit te voeren.

Ik heb dus ervaren dat er wel degelijk werkgevers zijn die geen probleem maken van mijn reuma. Dat zal later ook zeker mijn standaard zijn als ik een baan zoek. 🙂

POSTED BY Rebecca | feb, 26, 2021 |