Seizoenen en reuma

Soms word ik wakker met een soort antenne voor het weer: hoe erger mijn reumaklachten zijn als ik wakker word, hoe vochtiger en/of kouder het buiten vaak is. Hoewel het sterk kan wisselen wat voor weerscondities het meest optimaal zijn voor mensen met reuma, hebben we allemaal wel een ‘beter’ en een ‘slechter’ seizoen. Zo heb ik over het algemeen wat minder last van mijn reuma als het wat warmer is en er niet veel neerslag valt, hebben bekenden van mij juist in de winter de minste klachten.

Afgezien van welk weer nou het prettigste is voor jouw reuma kunnen weerschommelingen erg lastig zijn. Zo hebben we dit jaar geen typische zomer gehad met hoge temperaturen, maar juist een zomer die af en toe wel op de herfst leek wat betreft regenbuien en soms ook temperatuur. Als jij nou een van de patiënten bent die snakt naar een echt warme zomer omdat je reumaklachten dan verminderen, kan zoiets natuurlijk wel even een tegenvaller zijn. Als het in de zomer niet warm is, wanneer dan wel?

Dit geeft goed aan hoe lastig het kan zijn om de seizoenen te ervaren met reuma. Want, waar niet-reumapatiënten minder grote verschillen merken wat betreft bijvoorbeeld stijfheid, zijn wij als het ware afhankelijk van het weer. Gaat het morgen regenen? Dan kan het handiger zijn om je wekker eerder te zetten zodat je rustiger aan kunt doen in de ochtend. Ook maakt reuma het sommige mensen lastiger om te genieten van mooie landschappen met bijvoorbeeld een dikke laag sneeuw, vanwege het fijne bijverschijnsel ‘stijfheid’.

Als je net zoals ik die antenne hebt, kan het zo zijn dat die antenne als het ware bepaalt hoe jouw dag wordt. Zo kan wakker worden met stijve of pijnlijke gewrichten en een lichaam dat nog niet op wil starten bijdragen aan een ochtendhumeur, wat steeds langer duurt naarmate de stijfheid en pijn ook langer aanhouden.

Toch denk ik dat er ook wel een positief kantje aan het verhaal zit: doordat wij weten hoe vervelend het kan zijn als het weer niet meewerkt en je ’s ochtends al aanvoelt dat het een mindere dag wordt, waarderen we het omgekeerde ook meer. Zo springen we een gat in de lucht als het weer wél meewerkt en we net op die belangrijke dag direct soepel ons bed uitkomen. Wetende dat het de volgende dag alweer anders kan zijn, genieten we meer van de voor ons optimale weersomstandigheden. Daar mogen we best trots op zijn!

POSTED BY Rebecca | aug, 28, 2021 |