2021 recap

Deze column voor mij is bijzonder: het is namelijk al mijn 25e bij Youth-R-Well. Ik ben nu al ruim twee jaar vrijwilliger bij deze mooie en ontzettend waardevolle organisatie en voel me vereerd dat ik nog steeds elke maand een column mag publiceren. Inmiddels zijn al best wat onderwerpen voorbijgekomen – bijvoorbeeld werken met reuma, OV-problemen, de onzichtbaarheid van reuma en problemen die ik als reumapatiënt tegenkom in mijn dagelijks leven. Aangezien 2021 alweer ongeveer over is, vind ik het een mooi moment om een beetje terug en vooruit te blikken.

Dit jaar was best wel intens voor mij, op zowel een positieve als meer negatieve manier. Om maar te beginnen met het negatievere: vanwege bijwerkingen moest ik in april voor de tweede keer binnen een jaar tijd switchen van medicatie. De overstap van wegwerpinjecties naar eens in de zoveel tijd aan het infuus was niet makkelijk voor mij, wat nog vergroot werd door de bijwerkingen die ik bij mijn nieuwe medicatie ervaar. Een andere grote stressor was voor mij de coronavaccinatie – prikken en ik blijkt toch nog steeds geen perfecte combinatie te zijn. Wat mij helpt om op deze dingen terug te kijken, is de ‘mood calender’ die ik bij heb gehouden. Hierin heb ik ook mijn vermoeidheid bijgehouden, wat me inzicht geeft in hoe mijn klachten hebben gevarieerd.

Toch heeft de medicatie-overstap ook wel weer een paar positieve gevolgen gehad: in plaats van elke twee weken maar eens per anderhalve maand naar het ziekenhuis, reuma die rustig is en geen gedoe met medicatie op vakantie. Daarnaast heb ik dit jaar mijn Bachelordiploma Psychologie mogen ontvangen, samen met een Honours College certificaat. Inmiddels ben ik met mijn nieuwe opleidingen begonnen, wat echt de goede keuze is geweest. Verder heb ik dit jaar een hoop mooie momenten mogen ervaren met fijne mensen om me heen.

Aan het eind van het jaar kijk ik ook vaak vooruit: wat zal 2022 voor mij in petto hebben? Mijn grootste hoop op dit moment is dat mijn bijwerkingen zullen afnemen en dat mijn gezondheid wat tot rust zal komen. Daarnaast hoop ik weer veel bijzondere dingen te mogen ervaren met mijn familie en vrienden, en hopelijk kan ik een van mijn Masteropleidingen al afsluiten halverwege het jaar.

Een ander doel is het creëren van meer rust in mijn leven: op dit moment botsen mijn verlangens en planning met de energie die ik heb. Dit besprak ik ook in mijn vorige column – mijn aantal lepels wisselt per dag of week, en op dit moment kan ik daar nog niet zo goed op inspelen. Ik vermoed dat wel meer reumapatiënten hier last van hebben, zeker in deze tijd van het jaar. Let dus goed op jezelf en geef jezelf ook tijdens de feestdagen wat rust, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Hoe kijk jij terug op dit jaar, en wat zijn jouw wensen voor het nieuwe jaar? Ik wil jullie alvast hele fijne feestdagen en een liefdevol, gelukkig en zo gezond mogelijk 2022 toewensen. Hopelijk is 2022 wat liever voor ons allemaal!

 

PS: Wil jij ook een mood calender maken? Hieronder zie je een voorbeeld dat ik voor het aankomende jaar heb gemaakt 🙂

 

 

POSTED BY Rebecca | dec, 18, 2021 |