Reuma en uitjes

Uitjes en vakanties: speciale dingen waar iedereen over het algemeen naar uitkijkt. Dit geldt zeker ook voor mij, met name als ik zoals nu in een drukke studieperiode zit en wel behoefte heb aan even niets aan mijn hoofd. In mijn ervaring kan reuma een dagje/nachtje weg of een echte vakantie wel wat lastiger maken. Want, hoewel je van je werk, studie en andere verplichtingen echt even pauze krijgt, gaat een chronische ziekte niet ook even op vakantie wanneer jij zelf weg van huis bent.

Het begint al bij de voorbereidingsperiode. Is alle medicatie in huis? Zo niet, dan moet je op tijd naar de apotheek om alles te regelen – niet mijn sterkste punt moet ik eerlijk toegeven. Als je voorraad dan eenmaal op orde is, moet je naast de normale paklijst ook een lijst van medicatie afvinken voor in je tas: ontstekingsremmers, maagbeschermers, vitaminepillen en andere dagelijkse benodigdheden. Ook hulpmiddelen zoals braces zijn soms handig om mee te nemen, maar pakken wel meteen veel ruimte in je koffer in.

Als je medicatie per injectie krijgt, voegt dat nog een leuke extra dimensie toe. Ik weet nog goed hoe wij vroeger altijd zaten te puzzelen zodat we de prik misschien net voor en net na de vakantie konden doen. En als dat niet lukte en hij mee moest, hing op er voordeur een briefje met in hoofdletters “PRIK MEE” erop geschreven zodat we hem niet vergaten. Op de vliegvelden was het altijd een pretje om door de douane te komen met alle officiële papieren bij het koeltasje. Op vakantie zelf was het zaak om de prikdag niet te vergeten in alle vakantiehectiek, wat nogal eens gebeurde. Dan moesten we de injectie soms aan het eind van de avond nog doen, wat nou niet echt een chill einde van je vakantiedag is. Nu ik per infuus medicatie krijg ben ik gelukkig van deze zorgen af, al blijft de planning nog steeds een ding vanwege mijn bijwerkingen.

Eenmaal aangekomen op de reisbestemming is er vaak een hoop te doen, zoals naar musea, shoppen, sightseeing, uit eten, de plaatsjes verkennen of de natuur in. Ook daar kan de reuma een stokje voor steken, in mijn ervaring. Zo was ik laatst bij Paleis Het Loo en lukte het niet om naast het rondlopen in het paleis en de tuinen zelf ook nog van en naar de ingang te lopen. Ik had daar het geluk dat er een fijn shuttlebusje ging dat de afstand overbrugde, maar dit is lang niet altijd het geval. Ook in Diergaarde Blijdorp heb ik al meerdere keren in een rolstoel gezeten om de dag vol te houden. En als je pijn hebt in meerdere gewrichten en snel vermoeid raakt, is het toch een stuk minder leuk om een nieuwe stad te ontdekken, waarbij je tussendoor vaak moet zitten of na twee sightseeing-activiteiten al genoeg hebt gelopen. Er komt ook nog een extra element bij kijken, namelijk het onbegrip van andere mensen die je er gewoon gezond uit vinden zien en dus niet snappen waarom je in een rolstoel zit.

Ook op vakantie heb je dus je reuma-koffertje mee – zowel letterlijk als figuurlijk. Toch hoeft hij je niet altijd in de weg te zitten. In mijn ervaring helpt het als je op vakantie een balans houdt tussen rust (bijvoorbeeld lekker liggen bij het zwembad) en activiteiten (zoals rondtouren of plaatsjes verkennen). Tegenwoordig bestaan er ook een hoop apps om jezelf aan je medicatie te herinneren. Door je reuma ook op vakantie niet te negeren, werkt je lichaam mee aan een optimale vakantie. En het belangrijkste is natuurlijk lekker genieten van de vrije tijd!

POSTED BY Rebecca | mei, 22, 2022 |