Hobby’s

Ik ben zelf een heel leergierig persoon. Dit is niet alleen te zien in mijn studieloopbaan, maar ook in hoe ik mijn vrije tijd besteed. Ik heb een breed scala aan hobby’s, waar ik graag mezelf in wil verbeteren. Het lastige is dat mijn gewrichten me wel eens in de weg zitten bij het uitoefenen van die hobby’s. Daarom ga ik het in deze column hebben over het effect dat reuma kan hebben op je vrijetijdsbesteding.

Voor mijzelf is een belangrijke hobby het bespelen van een ukelele en, sinds begin dit jaar, gitaar. Beide instrumenten heb ik mezelf aangeleerd via eindeloze YouTube-filmpjes en adviezen van mensen die ze al konden spelen. Nu zijn mijn ukeleles natuurlijk lekker klein, dus meestal kan ik die ook wel bespelen als ik last heb van mijn handen of vingers. Bij mijn gitaar is dit anders: het grote, logge ding is eigenlijk een beetje te groot. Daar komt dan nog bij dat je voor bepaalde akkoorden je vingers op hele onnatuurlijke manieren neer moet zetten, waarbij je ook nog eens je pols moet buigen als je (zoals ik) korte armen hebt. Al met al is deze hobby dus niet zo’n perfecte combinatie met reuma.

Dan komen we bij een andere creatieve bezigheid die ik graag doe: tekenen. Ik maak met veel liefde kaarten voor mensen die jarig zijn, ben bezig met een fotoboekproject en vind het fijn om eens in de zoveel tijd een middagje te tekenen of waterverven. Tekenen maakt me echt rustig in mijn hoofd en laat mij ook zien dat het niet allemaal perfect hoeft: een kaart is nog steeds mooi om te zien, ook als er ergens een streepje verkeerd staat. Helaas geldt wel ook voor deze hobby: hij is belastend voor mijn pols en hand, dus een beetje afhankelijk van mijn pijn blijf ik wel.

Ook beweging, waar ik eerder een column over heb geschreven, is soms lastig met mijn reuma. Ik kan de ene dag heel zwaar sporten, terwijl de andere dag een lichte yogales of een korte wandeling al te veel is voor mijn knieën. Aan de andere kant is beweging natuurlijk over het algemeen heel goed voor reuma: het houdt je lichaam sterk en zorgt ervoor dat je spieren meer op kunnen vangen zodat je gewrichten wat ontlast worden. Het is dus een kwestie van opzoeken wat nog wel lukt, ook al heb je pijn of ben je erg vermoeid. Soms combineer ik wandelen ook nog met mijn fotografiehobby, maar ik kan natuurlijk niet urenlang een zware camera vasthouden als mijn armen dat niet trekken.

Het kernwoord bij hoe ik probeer ondanks mijn reuma bezig te blijven met mijn hobby’s is balans. Hoe stom het ook is, soms lukt het gewoon even niet en moet ik eraan toegeven. Het lukt me tegenwoordig steeds sneller om me er dan ook bij neer te leggen en iets anders te gaan doen (bijvoorbeeld lezen of een serie kijken) waar ik ook van geniet zonder dat ik mijn lichaam extra belast. Op de dagen dat het wél lukt, geniet ik er alleen maar meer van. Het belangrijkst is denk ik het goed aanvoelen van je lichaam, en het proberen om af te wisselen in wat je doet. Reuma kan je hobby’s soms in de weg staan – maar dit betekent niet dat je geen hobby’s mag hebben. 🙂

POSTED BY Rebecca | jun, 11, 2022 |