Herfstliefde

Het is alweer oktober en dat betekent dat de herfst weer is begonnen. Dit is misschien wel mijn favoriete seizoen: na de warmte kun je weer heerlijk warme loungekleding aan, je huis gezellig maken met knusse dekentjes en kaarsjes en genieten van de mooie kleuren in de bomen. De bossen kleuren prachtig en het wordt nog rustgevender om de natuur in te gaan. Het mooie aan de herfst vind ik daarnaast dat het voor mij symbool staat voor bepaalde thema’s. Daarom wijd ik deze column aan dit mooie seizoen!

Het eerste waar de herfst mij aan doet denken is loslaten. De bladeren vallen van de bomen en in de natuur verandert er een hoop. Al deze veranderingen laten voor mij zien dat verandering niet slecht hoeft te zijn, en dat loslaten ook niet erg is. Veranderingen in het leven kunnen oncomfortabel zijn, maar de veranderingen die in de herfst plaatsvinden in de natuur laten zien dat het juist ook heel mooi kan zijn als iets verandert. De herfst stimuleert mij vaak om minder te overdenken en meer te zijn, dingen zijn beloop te laten hebben – verandering is een natuurlijk proces en hoort bij het leven.

Het tweede herfstthema is rust. Na de drukke zomerperiode waarin er elk weekend veel verschillende activiteiten waren waar je heen kon, en waarin iedereen zo veel mogelijk wilde genieten van het mooie weer, kom je nu in een periode waarin het allemaal weer wat rustiger wordt. Met een donkere regendag is soms niets heerlijker dan lekker op de bank kruipen met een boek of een film. Het feit dat de bomen en bloemen ook niet het hele jaar in bloei staan, laat zien dat dat ook voor ons mensen oké is. Rust nemen wordt voor mij vaak makkelijker in de herfst – en vaak is het ook nog eens voordelig voor mijn lichaam.

Hoe mooi het seizoen ook is, vaak merk ik wel aan mijn lichaam dat het buiten kouder en natter is. Ik heb vaak meer last van stijfheid en vermoeidheid, en pijntjes komen ook weer wat sneller op. Des te fijner is het om goed voor mezelf te zorgen met bijvoorbeeld een heerlijk warm bad of een rustige yogales. Daarnaast vind ik het in de herfst ook vaak makkelijker om lief voor mezelf te zijn bij fysieke klachten: ik doe mijn best, en net zoals de natuur mag ik rustiger aan doen en mijn energie bedachtzaam gebruiken.

Natuurlijk zijn er nog twee bijzondere dingen in dit seizoen. Ten eerste is het 12 oktober weer Wereldreumadag, de dag waarop alle mensen met een vorm van reuma in het zonnetje worden gezet en waarop er aandacht wordt gevraagd voor de impact die reuma op iemands leven kan hebben. Daarnaast is het in november weer tijd voor het najaarsevent van Youth-R-Well, waarbij je tijdens een gezellige dag meer in contact kunt komen met lotgenoten.

Al met al ben ik dus blij dat het weer herfst is. Ik kijk uit naar mijn eerste herfstwandeling door een bos met een zoektocht naar paddenstoelen, gevolgd door een heerlijk kopje thee op de bank. Ik hoop dat meer mensen de schoonheid van de herfst inzien. Doe jij met me mee in het rustigere tempo?

POSTED BY Rebecca | okt, 11, 2022 |