Keuzes maken

Keuzes maken: een onderwerp waar ik al heel lang geïnteresseerd in ben. Ik heb dan ook meerdere vakken over het maken van keuzes gevolgd en ook in mijn scriptie kwam het indirect terug. Zo heb ik onder andere geleerd dat je keuzes kunt maken via het vergelijken en scoren van je opties en dat keuzes lang niet zo rationeel zijn als we geneigd zijn om te denken. Ook zijn we over het algemeen slecht in het inschatten van onze toekomstige emoties.

Hoe veel kennis ik inmiddels ook heb op het gebied van kiezen en menselijk gedrag, keuzes maken blijft een van mijn minder sterke punten. Helaas is het ook iets wat ontzettend belangrijk is als je leeft met een chronische ziekte zoals reuma: vanwege je fysieke toestand is het dan nou eenmaal niet mogelijk om alles te doen wat je misschien zou willen. Prioriteiten stellen is dus hartstikke belangrijk, wil je het leven een beetje leuk en behapbaar voor jezelf houden.

Dankzij mijn studie en andere ervaringen zoals het mentorprogramma bij Emma At Work heb ik geleerd om mezelf wat te helpen bij het maken van een keuze. Ik ben iemand die meestal alle informatie wil hebben en dat dan ook op een rijtje wil zetten – een lijstje van voor- en nadelen van elke mogelijkheid geeft mijn hoofd wat overzicht en rust. Het helpt me hierbij om na te denken welke aspecten het belangrijkst zijn, en de voor- en nadelen op die punten extra zwaar mee te laten wegen in de vergelijking.

Ik ben alleen ook iemand die uiteindelijk vaak kiest op basis van wat ‘goed voelt’. Dat kan best frustrerend zijn wanneer je fysieke lichaam wat anders aangeeft dan je wil en motivatie. Zo wil ik vaak veel combineren, maar moet ik toch concessies doen omdat mijn fysieke conditie me die complete combinatie niet toestaat. Het helpt mij op zulke momenten om even afstand te nemen van de keuze waar ik mee bezig ben door even wat anders te doen – wandelen, yoga, mediteren of iets anders waar ik even niet bij nadenk. Dit geeft me de ruimte om het allemaal onbewust te verwerken, waardoor ik op een later moment vaak een meer helder gevoel heb van wat ‘goed voelt’.

Wat goed voelt, is uniek voor iedereen. Zeker als je net zoals ik jongere met reuma bent, is het daarom extra belangrijk om je niet te laten afleiden door wat de rest van de wereld doet. Dit kan best wel lastig zijn in onze wereld met sociale media en andere vormen van sociale vergelijking. Zelf heb ik soms nog het gevoel dat ik toch ergens voor moet compenseren omdat ik reuma heb. In mijn ervaring is het dan heel belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je allemaal wél in je mars hebt: welke vaardigheden, kennis en sociale contacten heb jij al opgedaan die van waarde zijn?

Laat je dus in het maken van (grote) keuzes niet leiden door anderen, maar door jezelf. En, hoe stom het ook is, probeer in je keuze wel rekening te houden met je reuma. Je lichaam zegt je vervolgens vanzelf dankjewel. 🙂

POSTED BY Rebecca | feb, 17, 2023 |