Voorjaarsschoonmaak

Het is alweer een beetje lente aan het worden en dat deed me denken aan de grote voorjaarsschoonmaak die veel mensen jaarlijks houden. Je hele huis weer opruimen en tot in de puntjes schoonmaken: het geeft altijd een lekker fris, nieuw gevoel. Op wat voor manier zouden we zo’n schoonmaak kunnen doen voor onze fysieke en mentale toestand?

Ik denk dat het heel belangrijk is om zo nu en dan even stil te staan bij hoe je leven eruitziet en welk effect dat op je heeft. Zeker als je reuma hebt is het goed om te reflecteren op waar je kostbare energie heen gaat en hoeveel stress je hebt. Bij mijzelf heeft stress een merkbaar effect op mijn lichaam: ik word sneller stijf, ben meer vermoeid en soms krijg ik ook meer gewrichtsklachten als ik gestrest ben. Zo’n grote schoonmaak kan dan best voordelig zijn.

Allereerst kun je kijken naar hoe je je dagen vult. Hoeveel uren van de dag ben je actief ergens mee bezig, en zit hier genoeg rust bij? Dit is superpersoonlijk en een activiteit die je de ene dag geen energie kost, kan de andere dag juist wel heel vermoeiend zijn. Ik merk zelf dat yoga vaak ontspannend werkt, maar het gebeurt ook wel eens dat ik vermoeider thuiskom van een les dan ik verwachtte. Het is heel belangrijk dat je genoeg tijd voor jezelf hebt: zo houd je de andere dingen beter vol en is het leven plezieriger.

Naast de verdeling tussen rust en activiteit kun je ook kijken naar de inhoud van wat je doet: als je fysiek vermoeiend werk hebt, maar er mentaal veel energie van krijgt, is dit wel de investering waard. Weeg dus goed af in hoeverre je je tijd besteedt aan dingen die jouw investering waard zijn. Ook hoe je je vrije tijd besteedt kan uitmaken: soms kan een uurtje scrollen op je telefoon heerlijk zijn, maar over het algemeen halen mensen meer energie en kracht uit hun vrije tijd als ze ergens mee bezig zijn wat hen in een flow-toestand brengt – waarbij je alles even vergeet en helemaal in het moment bent.

Tenslotte kun je een sociale schoonmaak doen door te kijken met welke mensen je je tijd doorbrengt en wat je daar graag anders in zou zien. Het kan zijn dat je minder tijd wilt besteden met bepaalde mensen of juist dat je meer ruimte wilt maken voor andere naasten. In de lente is het een mooi moment om als het ware een bezempje door je sociale leven te halen en zo te zorgen dat alles weer mooi op een lijn zit met jouw wensen.

Dat klinkt allemaal heel mooi, zul je dan denken, maar ik heb daar helemaal geen tijd voor. Zo’n schoonmaak kost ook even een momentje. Maar achteraf zullen je lichaam en je geest je dankbaar zijn. Wie vindt het nou niet lekker als al het stof weer even weg is uit zijn huis? 🙂

POSTED BY Rebecca | mrt, 10, 2023 |