Veranderingen in de zorg

Laatst volgde ik een ontzettend interessant college dat ging over ons huidige zorgsysteem. Er werd verteld dat er de laatste jaren een soort switch gaande is. Waar we eerst namelijk gericht waren op het behandelen en (waar mogelijk) genezen van ziekten, lijkt er nu ook steeds meer aandacht te zijn voor het promoten van gezondheid en welzijn. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar dit kan hem zitten in dingen als beweging, je thuisomgeving, sociale relaties, voeding, werk of vrijwilligerswerk en educatie.

Er werd ook iets gezegd waar ik me eigenlijk niet zo van bewust was. Als je naar een zorgverlener toe gaat, wordt er vaak gevraagd ‘wat kan ik voor je doen?’ of ‘hoe kan ik je helpen?’. Hoewel dit natuurlijk hele fijne vragen zijn – er wordt duidelijk interesse en inzet getoond – zijn er ook steeds meer modellen die zich richten op het individu. Zo kunnen we kijken naar iemands eigen capaciteiten: hoe kan jij jezelf eigenlijk helpen?

Door zo’n vraag te stellen, komt de hulp niet alleen meer van buitenaf. Je gaat dan als patiënt zelf ook nadenken over welke dingen je zelf in de hand hebt. Dit kunnen de dingen zijn die je in je vrije tijd doet, de manieren waarop je probeert gezond te blijven of de activiteiten die bij je werk horen. Tijdens dit college werd ik zelf daarover aan het denken gezet: welke van mijn gewoonten zijn nou echt handig en welke helpen mij en mijn gezondheid eigenlijk niet? Dit stimuleerde me om weer meer aandacht te geven aan het bewust houden van pauzes tijdens werk of studie, omdat ik eigenlijk merkte dat dat erbij in was geschoten. Misschien is dit voor jou ook wel een goede vraag om even op te reflecteren: hoe kun jij jezelf helpen in je leven met reuma?

In het college werd ook verteld over een heel mooi initiatief: BuurtGeluk. Dit is een initiatief dat in het oosten van het land begon vanuit lokale bewoners. Het is een heel mooi buurtinitiatief om meer sociale ondersteuning aan elkaar te bieden. Wat klein begon, is nu heel groot: er zijn nu verschillende gezellige en gezonde activiteiten om aan mee te doen, er zijn coaches bij betrokken en deelnemers hebben een fijn en ondersteunend sociaal netwerk ontwikkeld. Ontzettend veel mensen hebben al baat bij het project gehad, op gebied van zowel mentale als fysieke gezondheid.

Zulke initiatieven laten ook zien hoe groot het belang is van patiëntenorganisaties zoals Stichting Youth-R-Well: door mogelijkheden voor lotgenotencontact te bieden, kunnen we heel veel voor jongeren met reuma betekenen. Elk jaar weer zijn onze events succesvol en samen creëren we een fijn netwerk van lotgenoten bij wie je altijd terechtkunt. Wat is er nou mooier dan dat?

POSTED BY Rebecca | apr, 16, 2023 |