Youth-R-Well.com is de onafhankelijke stichting die zich inzet voor jongeren met reuma vanaf 18 jaar.

“Reuma? Daar ben je toch veel te jong voor?!” Dat is een opmerking die we allemaal wel eens naar ons hoofd geslingerd krijgen. Het beeld wat mensen bij reuma hebben is toch al snel een oudere vrouw achter een rollator, of een doorgewinterde bouwvakker met versleten knieën. Maar niets is minder waar! Wist je dat 1000 tot 3000 kinderen in Nederland voor hun zestiende reuma krijgen? Ook bij jongvolwassenen komt reuma veel voor. Je kunt dus nooit te jong zijn voor reuma en ook bij jongeren heeft de reuma vaak veel impact op het dagelijks leven.

Jongeren lopen vaak tegen heel andere problemen aan dan volwassenen met deze aandoening. Reuma openbaart zich bij jongeren precies op het moment dat er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt voor de toekomst. Keuzes wat betreft studie en werk, maar ook keuzes in relaties en zelfstandig worden. Daarnaast moet reuma gecombineerd worden met een sociaal leven, terwijl het bij deze jongeren vaak op jonge leeftijd al pijnlijk duidelijk wordt dat je met reuma soms niet alles kan wat je vrienden en vriendinnen kunnen. Daarnaast speelt onbegrip ook een grote rol in het leven van deze jongeren. Aan de buitenkant is niet te zien hoeveel pijn je hebt en wat je wel of niet kan, je wordt vaak raar aangekeken als je de lift neemt in plaats van de trap of niet op kunt staan voor een ouder iemand in de bus of trein.

Stichting Youth-R-Well.com biedt een platform waar jongeren met reuma zich in kunnen herkennen en met elkaar in contact kunnen komen. Dit wordt gedaan door informatie te geven, maar ook door het organiseren van zowel online als offline activiteiten wil Youth-R-Well.com laten zien hoe je positief kunt blijven. Daarnaast wil de stichting jongeren met reuma onder de aandacht brengen in Nederland, zodat jongeren zich meer begrepen voelen en meer begrip krijgen in de samenleving.

Missie en visie 

We willen dit bereiken door nu en in de toekomst een website aan te bieden voor jongeren met reuma waar zij informatie kunnen vinden, met elkaar in contact kunnen komen en herkenning voelen. Daarnaast zijn we actief op social media en proberen we op deze manier alle jongeren met reuma te bereiken. De website en social media zijn dan ook de basis voor Youth-R-Well.com.

Naast online contact blijkt toch steeds weer dat veel jongeren hiernaast ook behoefte hebben aan face-to-face contact. Eén van de successen van Youth-R-Well.com is dan ook het organiseren van events. Hier ontmoeten jongeren met reuma elkaar, delen zij ervaringen en leren zij van elkaar, maar ook van wat wordt aangeboden op het event. De eventscommissie van Youth-R-Well.com organiseert evenementen die zichtbaar bijdragen aan een positieve uitstraling van jongeren met reuma en een jong imago. De events moeten uitdagend en actief zijn, appelleren aan positief omgaan met de ziekte en uitgaan van de mogelijkheden, in plaats van de onmogelijkheden.

Youth-R-Well.com biedt ook informatie aan, op een luchtige en soms grappige manier. Hier kan zowel herkenning in worden gevonden, als informatieve tips.

Tot slot is het ook een doel van Youth-R-Well.com om meer bekendheid te creëren voor jongeren met reuma. Meer bekendheid bij de jongeren met reuma, maar ook bij plaatselijke en regionale reumapatiëntenverenigingen, behandelaars en in de omgeving van de jongeren. Dit laatste is erg belangrijk, want zonder begrip van de omgeving is het voor jongeren met reuma lastig om alles uit zichzelf te kunnen halen.

Logo

Het logo van Youth-R-Well.com bestaat uit twee delen. Ten eerste de boom, dit stelt de basis van de stichting voor: het online platform, de website waar jongeren met reuma terecht kunnen voor informatie en contact. Hierin is de hand te zien die staat voor de helpende (onder)steunende, dragende hand. De handjes tussen de bladeren staan symbool voor ‘elkaar een handje helpen’. Youth-R-Well.com is namelijk de online community waar jongeren met reuma elkaar kunnen ontmoeten, steunen en informatie kunnen uitreiken en ontvangen.