Tim

Het verhaal van Tim

Ik ben Tim, 25 jaar, woon nog thuis en werk bij Jumbo. Ik ben fanatiek PSV-supporter en ga naar alle wedstrijden. Vooral het kameraadschap met de andere supporters is me veel waard. Ik heb politieke ambities én ik ben voorzitter van Youth-R-Well (YRW). Een organisatie waarbij ik terecht kwam omdat ik op mijn zestiende de diagnose Bechterew kreeg.

 

Bechterew

Als kind had ik veel last van groeipijn. Toen ik dus pijnlijke gewrichten kreeg, dacht de huisarts meteen daaraan. Ik wist dat het iets anders was. Het voelde gewoon niet hetzelfde. Ik had vooral last van mijn handen, maar het trok rond door mijn hele lichaam. Ik ben blijven aandringen bij de huisarts: het is iets anders. Uiteindelijk is er onderzoek gedaan en na een jaar kreeg ik de diagnose Bechterew.

Aan de ene kant schrok ik van de diagnose. Reuma is niet niks. Ik zal hier mijn hele leven rekening mee moeten houden, realiseerde ik me. Maar ik voelde ook opluchting. Eindelijk wist ik wat er met me aan de hand was. Ik kreeg medicijnen en dat gaf me weer wat zekerheid voor de toekomst.

 

YRW

Niet zo lang na mijn diagnose ben ik voor het eerst naar een evenement van YRW gegaan. Ik merkte namelijk dat ik minder energie had. Als ik iets doe, dan wil ik het voor 110% doen. Dat lukte niet meer. Dat was voor mij heel confronterend. Bij YRW kon ik mijn vragen kwijt. En vaak was dan het antwoord: ‘Oh dat heb ik ook gehad en daar hoef je je niet voor te schamen.’

Het gaf me het gevoel dat ik niet alleen was. De events bij YRW zijn laagdrempelig en gewoon gezellig. Dus na die eerste keer ben ik bij alle events aanwezig geweest en uiteindelijk ben ik zelfs voorzitter van de stichting geworden.

 

Jouw Ervaring, Mijn Toekomst

Als voorzitter van YRW was ik vanaf de start betrokken bij Jouw ervaring, Mijn toekomst. Tijdens de eerste gesprekken over het project vond ik het lastig om een beeld te krijgen van wat het precies zou inhouden. Maar toen, na verschillende brainstormsessies, bleek dat het een soort praatgroep zou worden waarin jongeren vragen konden stellen over de toekomst aan jongvolwassenen, dacht ik: oh dit past heel goed bij YRW.

In het verleden zijn we namelijk al met zoiets bezig geweest. Maar in verband met bestuurswisselingen en Corona is het nooit van de grond gekomen. We hadden dit alsnog zelf kunnen organiseren, maar als YRW vonden we dat we beter konden aansluiten in plaats van tegen elkaar op te boksen. Samen sta je tenslotte sterker.

 

Bijdragen

Het idee dat je vragen kunt stellen over de toekomst aan iemand die ouder is dan jij, vind ik heel goed. Ik leef letterlijk in de toekomst van de jongeren die nu 14, 15 of 16 zijn. Als je kunt praten met iemand die nu net een opleiding afrondt of die net begint met werken, waarom zou je het dan aan een professional vragen die níet in deze schoenen heeft gestaan?

Ik heb het gevoel dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren in het beantwoorden van vragen. Vooral als het over communicatie ging. Ik zeg altijd: Wees er open over. Dan kan men er rekening mee houden. Als je het niet zegt, dan maak je het jezelf moeilijker.

 

Laagdrempelig

Ik ben open in dit project gestapt, maar ik heb er vanaf het begin wel voor gepleit dat het laagdrempelig zou zijn. Als je het heel zwaar maakt, dan voelen mensen zich alsof ze in een ziekenhuis zijn. Dat moet je echt voorkomen. Ik wilde dat dit project luchtig en leuk zou zijn, en dat is gelukt.

Natuurlijk waren er wel zware momenten. Als iemand bijvoorbeeld een verhaal vertelt over pesten, dan is dat een zwaar verhaal. En dat moet je natuurlijk niet ontwijken. Maar we zijn erin geslaagd om het laagdrempelig te houden. Dat is ook wat we terughoren van de deelnemers. Zulke reacties, daar krijg ik kippelvel van. Dit is precies wat we wilden bereiken.

Jouw Ervaring, Mijn Toekomst is beter geworden dan ik had durven hopen. Mensen hebben steun bij elkaar gevonden en er zijn zelfs vriendschappen ontstaan.

 

Toekomst

Nu gaan we de toekomst in. Ik heb er veel zin in, maar het is wel een grote en zware klus. Alleen met vrijwilligers van YRW kunnen we het niet draaiende houden. Ik ben dan ook blij dat ik al van een aantal deelnemers heb gehoord dat ze hier tijd in willen investeren.

Mijn hoop is dat Jouw Ervaring, Mijn Toekomst nog verder groeit en dat we zoveel mogelijk vragen van jongeren kunnen gaan beantwoorden en dat jongeren zelf de volgende stap kunnen zetten met de tips en tricks die ze bij de bijeenkomsten gekregen hebben.

 

Tot slot: twijfel jij of je vraag relevant is? Of ben je bang dat je vraag ‘raar’ is? Zoek dan contact met JVN of Youth-R-Well. Zij kunnen je meer informatie geven en je twijfels wegnemen. Want niks is raar en alles kan en mag besproken worden!