November 2009 staat in het teken van fysiotherapeut René Speulman. Hij beantwoordt vragen over bewegen met reuma.

“Mijn naam is René Speulman, ik ben fysiotherapeut en werk op het ambulant Reumacentrum van de st. Maartenskliniek in Nijmegen. Mijn tweede werkplek is ook in deze kliniek maar dan in het sportmedisch centrum. Op beide plekken werk ik alleen met mensen met een reumatische aandoening.

Het leuke aan de combinatie van deze twee plekken dat je mensen in alle fases van ziek zijn en herstel tegenkomt.

Je kunt je afvragen of sport en reuma samengaan maar dan kun je je ook onmiddellijk mijn antwoord voorstellen; JA! Het komt natuurlijk altijd op de vorm en de intensiteit aan. Samen uitzoeken waar de grenzen liggen van wat fysiek mogelijk is vind ik het leukste van mijn vak.

Binnen het reumacentrum houd ik me vooral bezig met de multidisciplinaire behandeling (samen met ergotherapeut, reumaverpleegkundig maatschappelijkwerker, psycholoog en reumatoloog) van mensen met een reumatische aandoening en groepstrainingen. Ook hier ligt het accent op trainen en verder natuurlijk op voorlichten en informeren.

De mening over hoe belastbaar mensen met een reumatisch probleem zijn, is de laatste jaren flink verandert. Voorheen was het belangrijk om jezelf te ontzien en vooral niet teveel te doen, inmiddels weten we dat het geen enkel probleem is om intensief te trainen. Natuurlijk moet je rekening houden met de persoonlijke mogelijkheden maar dat geld voor elk mens. Voor fysiotherapeuten is er in ieder geval veel leuk werk.

Ik ben benieuwd wat voor vragen er van jullie komen maar daar kom ik deze maand vanzelf achter.”

POSTED BY Carlo | nov, 01, 2009 |