Wat hebben honden met reuma te maken?

Heb jij wel eens gehoord van ‘Volatile Organic Compounds (VOC’s)’? VOC’s kunnen te maken hebben met het vaststellen of iemand reuma heeft. En met speurhonden! Om reuma vast te stellen kan de reumatoloog bloedonderzoek laten doen of gebruik maken van beeldvormende technieken als een CT-scan of een MRI-scan. Maar zelfs met die hulpmiddelen wordt de diagnose soms pas na enige tijd duidelijk. Dat komt ook doordat reuma een verzamelnaam is voor maar liefst meer dan honderd verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Het vergt behoorlijk wat kunde en kennis om de juiste diagnose te stellen. Een snelle diagnose is enorm belangrijk, want dat heeft weer invloed op hoe het verder met je gaat.

Er wordt daarom hard gezocht naar nieuwe instrumenten om reuma vast te stellen. Nu komen de VOC’s en de honden om de hoek kijken. De Nederlandse term is vluchtige organische stoffen. VOC’s duiken steeds vaker op in de geneeskunde. Met behulp van onder andere speurhonden kunnen VOC’s worden gesignaleerd in uitgeademde lucht, ontlasting of urine. De hypothese is dat net zoals er variatie in bloedwaarden bestaat tussen zieke en gezonde mensen er ook variatie in VOC’s bestaat. Met de “Aeonose”, de elektronische neus, proberen medische wetenschappers nu VOC’s en andere gassen te analyseren die zich bevinden in uitgeademde lucht.

In Enschede doet de afdeling reumatologie op dit moment onderzoek naar de toepassing van de elektronische neus voor de diagnose van reumatische aandoeningen. Patiënten en gezonde vrijwilligers worden gevraagd om enkele minuten lang te ademen in een apparaat. Is het mogelijk om met de elektronische neus mensen met een reumatische ziekte te onderscheiden van gezonde vrijwilligers? Zie je al die snuffelende honden al voor je? Hoe de Aeonose kan helpen om bij het vaststellen van reuma lees je in ReumaMagazine 4. Dat blad komt eind mei uit. Je kunt ook onze website in de gaten houden.

 

Noortje Krikhaar, redactiecoördinator van ReumaMagazine, schrijft voor deze site voortaan met enige regelmaat over de lotgevallen rond het samenstellen van dit landelijk blad voor mensen met reuma. Kijk op reumamagazine.nl.

POSTED BY Rebecca | apr, 04, 2024 |