Anders eten, minder last van reuma?

Kan een andere leefstijl ervoor zorgen dat je minder last van reuma hebt? Ja, zeggen wetenschappers. Tenminste, als het gaat om reumatoïde artritis en artrose. Diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein promoveerde in januari op dit onderwerp. Zij was, samen met onderzoekers van Reade, het centrum voor revalidatiegeneeskunde

en reumatologie in Amsterdam, initiatiefnemer van Plants for Joints voor mensen met gewrichtsaandoeningen. Plants for Joints is een leefstijlprogramma waarin aandacht is voor plantaardige voeding, bewegen, stress en slaapmanagement bij mensen met reumatoïde artritis (RA) en artrose. Onderdeel van het programma is het mediterrane eetpatroon. Dat bestaat uit overwegend pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Denk aan verse producten, volkoren, noten en zaden en bovenal veel groente en fruit wen wat vis en zuivel. Bewerkt en rood vlees bijvoorbeeld komt maar sporadisch in dit voedingspatroon voor.

Plants for Joints is een multidisciplinair leefstijlprogramma van zestien weken. “Het is nu wetenschappelijk aangetoond dat leefstijlprogramma’s gebaseerd op een plantaardig voedingspatroon, zoals het Plants for Joints-programma, werkelijk een gunstig effect hebben op mensen met RA of artrose”, zegt Wendy. “Het is nu van belang dit leefstijlprogramma zo snel mogelijk in de zorg te krijgen.” Daarvoor is de naam Plants for Health bedacht. De resultaten van dit leefstijlprogramma? De ziekteactiviteit van de reuma nam af binnen 4 maanden en bijna de helft kon de medicatie daarna binnen een jaar afbouwen of stoppen. Bij mensen met artrose nam pijn en stijfheid snel af en verbeterde het fysiek functioneren binnen 4 maanden en dit effect was er een jaar later nog.

Maar wetenschappelijk aangetoond of niet, je hebt alleen maar iets aan zo’n programma als je er zelf helemaal achter staat. Jij bent degene die het moet volhouden, niet mag ‘smokkelen’ of regels negeren. Wat wie dan ook bedenkt, jij zult het moeten uitvoeren. En dat vraagt nogal wat van je. Veerkracht en doorzettingsvermogen. Maar als je weet, dat al die inzet resultaat gaat opleveren, is het makkelijker om door te bijten.

Wil je meer weten over Plants for Joints? Lees het artikel in ReumaMagazine 2-2024. Een kijkje op onze webiste levert ook meer informatie op.

 

Noortje Krikhaar, redactiecoördinator van ReumaMagazine, schrijft voor deze site voortaan met enige regelmaat over de lotgevallen rond het samenstellen van dit landelijk blad voor mensen met reuma. Kijk op reumamagazine.nl.

POSTED BY Rebecca | mrt, 11, 2024 |