De Deskundige van de Maand in mei is Wim van Donselaar. Je kunt bij hem terecht met al je vragen die te maken hebben met reizen en vakantie.

Mijn naam is Wim van Donselaar. Ik ben reizigersgeneeskundige en directeur van het tropenvaccinatiecentrum SGZ. In 1990 ben ik als huisarts en studentenarts in Delft gestart.

De SGZ is een stichting waaronder een huisartsenpraktijk, de Studentengezondheidszorg Delft en het vaccinatiecentrum vallen. Samen met ons team zijn we de afgelopen 10 jaar steeds meer gaan specialiseren in de reizigersadvisering. Een onderdeel van de gezondheidszorg dat bijzonder leuk is om te doen. Bij het vaccinatiecentrum kun je terecht voor reisadvies en vaccinaties. Spreekuren worden gedaan door doktersassistentes, verpleegkundigen en artsen. Het vaccinatiecentrum heeft spreekuren op verschillende locaties, vooral in Zuid Holland. Op de www.sgzopreis.nl vind je meer informatie. Deze maand ben ik de deskundige. Vragen aan mij of een van onze medewerkers kun je in het forum stellen.

Reizen naar (sub) tropische landen heeft bepaalde risico’s. Het gaat hierbij vooral om het oplopen van infecties. Met preventieve maatregelen en vaccinaties zijn deze risico’s goed in te perken. Medicijnen die bij reuma gebruikt worden, hebben vaak een effect op de afweer. Dit kan betekenen dat sommige vaccinaties niet gegeven mogen worden en dat de opbouw van antistoffen niet altijd optimaal is.

Laat je dan ook goed informeren, het liefst ruim van te voren (bij voorkeur 6 weken), voordat je op reis gaat. Bespreek je reisplannen ook met je behandelend specialist. Voor reisadvies kun je terecht bij erkende gele koorts vaccinatiecentra. Centra bij jou in de buurt kun je vinden op de site www.lcr.nl.

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | mei, 01, 2011 |