Onze deskundige van de maand maart is Marjolein Touwen. Zij is Adviseur studeren met een beperking en studieloopbaanadviseur op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Stel je vraag aan Marjolein in het forum.

Mijn naam is Marjolein Touwen en ik ben werkzaam als Adviseur studeren met een beperking en Studieloopbaanadviseur bij het Centrum voor Studie en Loopbaan aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).

Als Adviseur studeren met een beperking zet ik me in om belemmeringen voor studenten met een beperking aan de VU, waaronder studenten met reuma, terug te dringen. Als universiteit zijn we volgens de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte ook verplicht om aanpassingen te treffen die noodzakelijk en geschikt zijn en geen onevenredige belasting vormen voor de instelling.

Studenten kunnen bij mij terecht met hun hulpvragen, voor centrale voorzieningen (zoals een rustruimte en persoonlijk kluisje) en klachten. Ook organiseren wij bijeenkomsten voor studenten met een beperking gekoppeld aan een thema, zoals ‘omgaan met stress’. Tijdens die bijeenkomsten is er alle ruimte om ervaringen uit te wisselen. Ik heb daarnaast veel contact met de studieadviseurs op faculteiten, de studentendecanen en -psychologen, maar ook met centrale diensten op het gebied van IT, facilitaire zaken, audiovisuele middelen, de bibliotheek en huisvesting. Op het gebied van studeren met een beperking ben ik (samen met mijn direct collega’s) een spin in het web op de VU. Het is erg mooi om te zien dat we steeds meer worden betrokken bij projecten en studenten en medewerkers ons weten te vinden.

Ik vind het geweldig om iets voor studenten met een beperking te kunnen betekenen. Vaak zijn het maar kleine aanpassingen die bijdragen aan de studievoortgang en het studiesucces van een student met een beperking.

Ik kijk uit naar jullie vragen over studeren met een beperking, waaronder reuma, in het hoger onderwijs. Vragen kan ik eventueel ook voorleggen aan studenten met reuma die bij mij bekend zijn. Andere vragen, opmerkingen of suggesties zijn ook meer dan welkom!

Hartelijke groet,

Marjolein Touwen

{rscomments on}

POSTED BY Carlo | mrt, 01, 2012 |