Quirijn de Mast is internist-infectioloog en weet alles over reizen met een chronische aandoening, zoals reuma. Ga jij binnenkort een verre reis maken? In dit interview vertelt Quirijn waar je rekening mee moet houden. 

Met wat voor vragen komen reumapatiënten op uw spreekuur?
De meeste reumapatiënten komen als voorbereiding op een reis bij mij. Zeker bij patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken (zoals TNF-remmers of methotrexaat) zijn vaak aangepaste adviezen over vaccinaties en bescherming tegen infecties als diarree nodig. Tijdens het consult bespreken we welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om risico’s op ziekte zo klein mogelijk te houden. Ook komen reumapatiënten met vragen of een bepaalde bestemming wel geschikt is om naar toe te gaan.

Stel: ik wil graag op reis naar Afrika of Azië, waar moet ik als jongere met reuma rekening mee houden?
Zeker als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt zijn niet alle tropische landen geschikt om naar toe te gaan. Door deze medicijnen heb je meer kans om ziek te worden door infecties. Voor bepaalde landen in Afrika en Zuid-Amerika is ook vaccinatie tegen gele koorts nodig. Gele koorts is een gevaarlijke virusziekte overgedragen door muggen. Het vaccin kan gevaarlijk zijn voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken en daarom kunnen deze mensen beter niet naar deze landen gaan.
Het is dus belangrijk om aan je behandelend dokter te vragen of een land geschikt is om naar toe te gaan voordat je een reis boekt. Heb je eenmaal een reis geboekt moet je ruim tevoren een afspraak maken om je te laten vaccineren. Sommige vaccinaties werken namelijk minder goed als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt. Met een bloedtest kunnen we dit enkele weken na de vaccinatie onderzoeken.

Denk je in de toekomst ooit naar de tropen of subtropen (waaronder Turkije) te gaan en gebruik je nog geen afweeronderdrukkende medicijnen, bespreek dan nu al met je arts of je niet gevaccineerd kan worden voordat je met deze medicijnen start.

Wat voor voorzorgsmaatregelen kan ik als reumapatiënt nemen om de reis zo goed mogelijk te laten verlopen?
Heel belangrijk is dus ruim tevoren een afspraak te maken voor reisadvies en vaccinaties. Zorg ook altijd voor een reisverzekering en een overzicht van de medicijnen die je gebruikt. Zeker voor langere reizen is het meenemen van en korte brief van je arts met daarin je medische gegevens verstandig.
Tijdens de reis moet je goed letten op hygiëne. Eet geen voedsel dat niet verpakt of goed verhit is zoals salades. Dit om de kans op darminfecties te verkleinen. Als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt zal je soms ook antibiotica meekrijgen voor behandeling van diarree. Bij lichamelijke klachten na terugkeer in Nederland moet je snel een arts raadplegen omdat er sprake kan zijn van een tropische ziekte.

U bent verbonden aan de Radboud Travel Clinic, die nauw samenwerkt met de afdeling Reumatologie. Hoe gaat dat in z’n werk?
Reumapatiënten hebben een hoger risico op infecties. Daarom vinden we vaccinaties en een optimale reisadvisering extra belangrijk. De afdeling reumatologie in het Radboud umc werkt daarom intensief samen met de internist-infectiologen van de Radboud Travel Clinic.
Reumapatiënten krijgen voordat ze starten met afweeronderdrukkende medicijnen voorlichting over wat dit  betekent voor toekomstige reizen. Zo nodig worden zij ook al gevaccineerd. Reumapatiënten die naar de tropen gaan worden naar de Travel Clinic verwezen. Dit heeft voordelen omdat we veel ervaring hebben met patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken en we alle benodigde medische gegevens bij de hand hebben. Bij problemen na de reis kunnen patiënten ook snel bij ons terecht.

POSTED BY Carlo | nov, 12, 2013 |