Recept Ikook

Jongeren met reuma willen graag onafhankelijk zijn en op een bepaald moment graag op zichzelf wonen. Na een dag studeren of werken kan het koken er dan nogal eens bij inschieten door de pijn of vermoeidheid die reuma met zich meebrengt. Toch is het heel belangrijk om gezond te eten en op je voedingspatroon te letten. Els van Buuren (reumaconsulente) en Lindsey Langenhof (student voeding en diëtetiek) schreven een kookboek vol met lekkere recepten, voedingstips, kookhulpjes en ergotips.

De recepten zijn ingedeeld in hoofdstukken per voedingsstof (vetten, mineralen, vitamines en antioxidanten). Daarnaast nog de extra hoofdstukken met praktische tips en voedingsadviezen. De recepten zijn overzichtelijk weergegeven, makkelijk te volgen, voorzien van leuke weetjes en hebben een korte bereidingstijd van 10 tot 30 minuten. De recepten zijn gebaseerd op het mediterraans voedingspatroon omdat dit een gunstig effect blijkt te hebben op het energieniveau, ontstekingen en pijnklachten. Dit voedingspatroon kenmerkt zich doordat het rijk is aan onverzadigde vetzuren uit olijfolie, (vette) vis, noten en zaden. De recepten variëren van soep en vitaminecocktails tot een stoofpotje.

De praktische tips kunnen handig zijn, vooral als je (nog) niet gewend bent om elke dag te koken. Eén van de tips is bijvoorbeeld dat je zoveel mogelijk lichtgewicht pannen gebruikt. Als je een poosje op jezelf woont, ga je vanzelf je eigen trucs ontwikkelen. Daarom nog een extra praktische tip van mij: zorg voor een ‘kookstoel’. Gewoon een opklapbare barkruk die je erbij pakt als staand koken niet lukt vanwege ontstekingen of vermoeidheid.

Naast de recepten en praktische tips wordt er ook aandacht besteed aan het voedingspatroon bij een reumatische aandoening. Je immuunsysteem kan bijvoorbeeld onderdrukt zijn door medicatie. De recepten in Ikook geven je energie en kunnen je immuunsysteem oppeppen. Over de relatie reuma en voeding zijn de meningen verdeeld. Wel is bekend dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon bijdraagt aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Voor de inhoud van dit boek is gebruik gemaakt van literatuur en wetenschappelijke artikelen.  

Ikook is een leuk kookboekje met snelle, makkelijke en vooral gezonde recepten. Het boekje nodigt uit om lekker te gaan kokkerellen. Bovendien staan er tal van leuke weetjes tussendoor en zijn de praktische tips erg bruikbaar. Kom maar op met dat driegangenmenu voor reuma!

Bestellen: Ikook is te bestellen voor € 15,00 via www.ikookmetreuma.nl

(ISBN: 9789491363306)

– Annemarie Dorjée

POSTED BY Carlo | mei, 11, 2014 | Niet gecategoriseerd