Eric Helmantel

De deskundige van deze maand is Eric Helmantel. Eric werkt als sportstimuleringsmedewerker bij het Sportloket en Bureau Sport van het UMC Groningen. Het Sportloket en Bureausport zijn er om geschikte sportmogelijkheden te vinden voor mensen met een lichamelijke beperking. Eric gaf graag antwoord op onze vragen. Heb jij ook een vraag voor Eric? Stel deze dan onderaan het artikel.

U werkt als sportstimuleringsmedewerker bij het Sportloket van het UMC Groningen. Wat houdt uw werk precies in?
Het UMCG Centrum voor Revalidatie heeft een Sportloket en een Bureau Sport. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen er terecht met alle vragen over sporten zoals: Wat zijn geschikte sportmogelijkheden? Hoe kies ik een  vervangende sport? Ook kunnen je vragen stellen over onder anderen sportkeuringen, blessurebehandeling en advies over hulpmiddelen zoals een aangepaste rolstoel.

Bij het sportloket kun je dus terecht voor een sport- en beweegadvies op maat en vragen over sportbeoefening. Wij helpen bij het vinden van een passende sportactiviteit in je eigen woonomgeving.

Waarom heeft u voor dit vak gekozen en wat maakt het bijzonder?
Van oorsprong ben ik verpleegkundige. In 1990 ben ik hier in Beatrixoord gestart als teamleider van een verpleegafdeling. In 2000 kwam het toenmalig afdelingsbestuur bij mij of ik niet een switch wilde maken naar Bureau Sport. Daar hadden  ze altijd een ALO opgeleid persoon op kantoor zitten. Hij was theoretisch goed geschoold, maar praktische omgang naar de groepen met verschillende diagnoses was een stuk minder. Het bestuur kwam bij mij met de vraag of ik interesse had in een baan bij Bureau Sport, omdat ik al veel aan sport en bewegen deed en veel afweet van de diverse ziektebeelden.

De baan is zo mooi omdat het zeer divers is. Ik mag hardlopen, zwemmen, fietsen, Nordic Walking enzovoort.

Ziet u veel jongeren met reuma tijdens uw werk? En hoe helpt u deze jongeren?
Ja, ik zie ook jongeren met reuma bij het Sportloket. Ik zie o.a. jongeren via de reuma revalidatie van het UMCG Centrum voor Revalidatie. Ik probeer met hen allerlei sporten uit om zo te bekijken welke sport geschikt kan zijn.

Welke sporten passen in het algemeen het beste bij jongeren met reuma?
Dit zijn vaak de niet contactsporten zoals zwemmen.

Welke sporten kun je beter niet doen als je reuma hebt?
Dit zijn vaak de contactsporten, zoals handbal, voetbal en hockey. Maar dit is erg persoonlijk gericht. Door contact via Bureau Sport kun je erachter komen wat de sportmogelijkheden zijn en welke sport het beste bij je past.

Stel ik zou meer willen weten over de sportmogelijkheden met reuma. Hoe zou ik het beste in contact kunnen komen met u of een van uw collega’s?
Er zijn veel verschillende sportloketten in Nederland. Je kunt meer te weten komen over de sportmogelijkheden met reuma door contact met ons op te nemen en een afspraak te maken. Het Sportloket van het UMC Groningen vindt je in het sportcomplex van Beatrixoord in Haren en is iedere dag geopend van 8.00-16.30u.

 

POSTED BY Carlo | sep, 27, 2014 |