oktober Veerle

Natuurlijk is het niet leuk om reuma te hebben, ik vind het zelf behoorlijk kut. Op de een of andere manier gaan mensen anders tegen je aan kijken, dat vind ik ook behoorlijk kut. Ik loop er ook niet mee te koop met dat ik reuma heb, juist omdat mensen je anders gaan behandelen. Ik word niet graag anders behandeld, omdat ik nu eenmaal ‘iets’ heb.

Mijn moeder doet dat ook, nou deed ze dat altijd al een beetje. Ze bemoeide zich er al mee wanneer ik een ei aan het bakken was, terwijl dat heus niet zo moeilijk is. Vooral toen ik er net achter kwam dat ik reuma had kwam de moederkip in haar naar boven. Erg begrijpelijk, zou ik vast ook hebben bij mijn favoriete dochter. Maar om nou aan de ruitenwisser- en richtingaanwijzerhendeltjes te zitten wanneer ík aan het autorijden ben gaat nogal ver. Plus het is gevaarlijk. Het toppunt was wel toen ze mijn autogordel ging losmaken. Goed bedoeld, maar zwaar irritant.

Ik woon vier uur reizen met het openbaar vervoer van mijn ouders vandaan. Op zich ben ik dan best wel moe als ik dan thuis aankom. Maar ik kan heus nog wel zelf mijn koffertje naar boven tillen. Dat ding heb ik namelijk al vier uur meegesleept, dan kunnen twaalf traptreden daar ook nog wel bij. Maar tegenwoordig laat ik dat gewoon mijn moeder of stiefvader doen. Ik ben er achter dat het af en toe best oké is om blij te zijn met de voordeeltjes die je door reuma krijgt.  

Sinds ik reuma heb, hoef ik nooit meer te wachten totdat ik word opgehaald van het busstation. Soms stond ik daar een kwartier te wachten, maar het is natuurlijk wel erg sneu om een ziek meisje buiten te laten wachten. Dus is mijn moeder tegenwoordig stipt op tijd. Voordeeltje!

Ander voordeeltje is die gratis griepprik. Hiervoor was ik standaard drie maanden verkouden, vorig jaar maar één maand. Sowieso zijn dokters ineens extra oplettend en mag je direct langskomen bij de huisarts in plaats van ‘zie het nog maar even aan’, want je zit in een risicogroep en hebt al zo’n dik medisch dossier. Voordeeltje! 

Ik kreeg altijd opmerkingen van docenten dat mijn handschrift niet zo goed leesbaar. Door de reuma mag ik mijn tentamens uittypen. Driedubbel voordeeltje; ik hoef niet te schrijven, het is leesbaar en spelcheck.  School is best wel chill wat dat betreft, met studiereis krijg ik voorrang op een kamer met niet zoveel kamergenoten. Voordeeltje! Vooral omdat ik de meeste mensen van mijn studie nogal vreemd vind. Ander voordeeltje is dat ik op andere momenten dan de deadline verslagen mag inleveren. Zelf je tijd indelen is erg fijn. Één van de grootste voordeeltjes vind ik het extra jaartje stufi en studenten-OV. Hoezee voor onze Nederlandse verzorgingsstaat!

Nou ga ik natuurlijk niet al mijn voordeeltjes prijs geven. Straks lezen mensen dit en denken ze dat ik er misbruik maak (doe ik stiekem ook wel een beetje) en verdwijnen mijn leuke voordeeltjes. Maar als je reuma hebt, verdien je af en toe een voordeeltje!

 En ik maak stiekem graag gebruik van voordelen. 

POSTED BY Veerle | okt, 03, 2016 |