Zomer, het jaargetijde waar iedereen altijd naar uit kijkt. Mooi weer, het is buiten lang licht, eten in het park, blote benen en ijsjes. Veel mensen met reuma leven helemaal op in de zomer, omdat het dan lekker warm is en je lichaam dan eens lekker soepel mee beweegt. Maar ik hoor eigenlijk nooit echt iemand over dat het niét lekker gaat in de zomer. Eerlijk gezegd vind ik tijdens de zomer mijn reuma veel onvoorspelbaarder.

In de winter weet ik gewoon dat het koud is, en bereid ik me daar als een malle op voor. Panty aan onder je broek, t-shirt met lange mouwen onder je trui, extra veel eten om het warm krijgen. Want in de winter is het gewoon koud, maar de zomer is niet altijd warm. Je hebt natuurlijk dat het snikheet is, maar dan ineens koelt het kei hard af en onweert het. Of er is zo’n veel te koud windje. Neem je dan een vest mee of een jas? Wordt het een lange broek of een jurkje? Soms wil ik echt dat van die rare safari-afritsbroeken fashion worden, want dat zou op zich best handig zijn. Natuurlijk check ik het weerbericht, dus daar kan ik nog wel mee dealen. Nu zwellen mijn gewrichten volgens mij in de zomer meer op dan in de winter, omdat er zomers meer vocht in de lucht zit ofzoiets. Maar het voelt best wel pijnlijk in mijn handen en ik kan ze ook zo creepy kraken. Wat best chill aanvoelt als je dat af en toe voelt.

Maar wat ik echt heel erg lastig vind in de zomer met reuma, zijn de grote temperatuursverschillen. En dan heb ik het niet over het weer. Airco’s zijn echt ondingen. Stap zomers de supermarkt binnen en die eerste minuut is inderdaad heel fijn. Ik weet nou niet of ik me het dan in beeld, maar for real, mijn handen beginnen dan langzamerhand van binnenuit pijn te doen als ik daar lang rond loop. Of in de trein, vooral in de nieuwe sprinters staat die airco zo hard. Ik ben een keer onderkoeld daar uitgestapt in de zomer. En dan krijg je toch een klap van die hitte. Ik weet dan ook echt niet wat ik moet doen, het enige wat ik dan wil doen is mijn handen onder de kraan houden omdat ze zo dikkig aanvoelen. De onvoorspelbaarheid van plekken met airco’s vind ik met reuma echt zo ingewikkeld.

Dus dan sleep ik ook maar in de zomer, net als in de winter, overal een sjaal en extra vestje mee naar toe. Wat iedereen ook een beetje raar vindt, want in de zomer gaat het over het algemeen beter met reumamensen. Natuurlijk geniet ik ook van het mooie weer hoor! Ik heb ook liever zomer dan winter, maar dan wel met reumavriendelijke airco’s.

POSTED BY Veerle | jun, 08, 2017 |