Overal is het in het nieuws en we kunnen er niet meer omheen, het corona virus (COVID-19). Vele maatregelen worden getroffen door de regering en de overheid in samenwerking met het RIVM. Dagelijks worden er maatregelen aangepast en aangescherpt op de situatie. Reumatoïde artritis en andere reumatische aandoeningen vallen onder de immuungecompromitteerde patiënten. Dit roept veel vragen en mogelijke onzekerheid op. De NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) heeft een kort lijstje gemaakt met adviezen voor mensen met reuma. Ook komende de meest gestelde vragen aanbod op de website. Klik onderstaande link voor het volledige bericht.

De NVR raadt het volgende aan: 

  • Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
    Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie?  Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.
  • Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:
    – Bij milde klachten: overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.
    – Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.
    – Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.
  • Gebruik je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)? Die kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.
  • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of  koorts.

Overleg reumatoloog
Heb je overleg met jouw reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.

[Bron: ReumaNederland].

Ga voor meer informatie naar de website van ReumaNederland: https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/ 

 

 

 

POSTED BY Youth-R-Well.com | mrt, 19, 2020 |