Het moet niet gekker worden

Vaak de handen wassen, maar ze niet meer schudden. De grote vertrouwde stoffen zakdoek vervangen door een onpersoonlijk papieren zakdoekje. Wie ons begin dit jaar had voorspeld dat we wc-papier zouden gaan hamsteren, zou voor gek worden verklaard. Op 27 februari werd de eerste besmetting met het Covid-19 virus in Nederland gemeld en onze wereld ging over naar het ‘nieuwe normaal’.

Begin maart leverde Ferhaan Kajee zijn column voor ReumaMagazine 3 in en hij schreef, terwijl wij nog nauwelijks wisten wat ons te wachten stond: “Ik ben onder de indruk over de maatregelen die wereldwijd genomen worden om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. (…) Steden of hele regio’s die van de buitenwereld worden afgesloten, het stilleggen van het onderwijs, deuren van openbare gelegenheden die op slot gaan en vele andere stappen zijn ongekend in mijn beleving.” Ferhaan had een vooruitziende blik. Pas op 9 maart, nadat hij dit had geschreven, kwam onze regering met de eerste maatregelen. Het ging toen onder andere om in het hele land geen handen meer te schudden. De oproep om zoveel mogelijk thuis te werken gold alleen voor de inwoners van Noord-Brabant. In de weken daarop veranderde de samenleving in een rap tempo. Ook de uitgever van ReumaMagazine nam maatregelen. Nummer 4 en 5 werden samengevoegd en de uitgave daarvan werd een paar weken uitgesteld. Dat gaf ons de tijd om een themanummer over Covid-19 samen te stellen. (Wie zei ook alweer: elk nadeel hep zijn voordeel?) Met de hulp van een groot aantal reumatologen, onderzoekers en andere reumaspecialisten konden we in dit nummer veel en gedegen informatie bieden. Ook de ervaringen van patiënten kregen een plaats. Bijzonder hoogleraar farmacie Bart van den Bemt, die al jaren trouw voor ons blad schrijft, verwoordde de ‘nieuwe normale’ wereld treffend: “Een Amerikaanse president die spontaan reumageneesmiddelen begint te gebruiken. Het moet niet gekker worden.”

Noortje Krikhaar, redactiecoördinator van ReumaMagazine, schrijft voor deze site voortaan met enige regelmaat over de lotgevallen rond het samenstellen van dit landelijk blad voor mensen met reuma. Kijk voor de inhoud op reumamagazine.nl.

POSTED BY Youth-R-Well.com | sep, 14, 2020 |