Hoe bestaat het: een vaccin tegen reuma?

Kun je je vaccineren tegen reuma? Zou een simpele inenting ervoor kunnen zorgen dat je immuun wordt en geen reuma meer kunt krijgen? Dit scenario is meer dan een toekomstdroom. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt René Toes, hoogleraar Experimentele Reumatologie, samen met zijn team of een vaccin het afweersysteem van mensen met reuma kan aansporen om de ziekmakende cellen uit datzelfde afweersysteem op te ruimen. Vaccins zijn al een grote vijand van dodelijke infectieziektes als pokken, mazelen, tetanus en difterie. Nu is reumatoïde artritis geen infectieziekte maar het gevolg van een verstoring in het afweersysteem. Toch denkt René Toes dat het gaat lukken om ook voor deze aandoening een vaccin te maken. Het onderzoek kost veel tijd en geld, maar hij is positief én kan teruggrijpen op de jarenlange ervaring die hij heeft met onderzoek naar vaccins tegen kanker. In ReumaMagazine 6 legt René Toes uit, hoe hij werkt aan zijn droom om reuma en andere auto-immuunziekten de wereld uit te helpen.

Het woord vaccin duikt nu overal op, maar dan gaat het niet om een vaccin tegen reuma, maar om een entstof tegen COVID-19. De pandemie beheerst ons leven en we worden overspoeld met maatregelen, adviezen en ander coronanieuws. Steeds maar weer wassen we onze handen. We willen weer wat leukers doen. Maar: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’ Die legendarische uitspraak is overigens twee jaar geleden geclaimd door een andere voetballer: Willem van Hanegem. Hij zegt dat hij zeker weet, dat hij deze zin heeft bedacht. Hoe dan ook, ook deze tijd heeft voordelen. We staan weer met beide voeten op de grond en we boosten ons lichaam. We eten gezond. Vers en onbewerkt voedsel bevat de meeste vitaminen en mineralen. We drinken veel water, want onze weerstand is gebaat bij een goede vochtbalans. We leren geduld te hebben. Er komt een tijd dat we weer los mogen en de wereld weer open gaat. Net zoals er een tijd komt, dat er een vaccin tegen reuma is. Al weet ik zeker dat COVID-19 eerder onder controle is…

Noortje Krikhaar, redactiecoördinator van ReumaMagazine, schrijft voor deze site voortaan met enige regelmaat over de lotgevallen rond het samenstellen van dit landelijk blad voor mensen met reuma. Kijk voor de inhoud op reumamagazine.nl.

POSTED BY Youth-R-Well.com | okt, 09, 2020 |