Feestdagen

Ik kijk altijd erg uit naar de feestdagen, vooral Sinterklaas en kerst: ik vind het heel leuk om cadeautjes te bedenken voor mijn familie, gezellig samen te zijn en gewoon even nergens anders aan te hoeven denken. Ook ben ik zelf erg fan van kaarsjes en kerstverlichting, of het nou in de tuin of in mijn slaapkamer hangt. De hele gezellige, fijne sfeer rondom kerst maakt me blij – ook het idee dat ik eindelijk weer twee weekjes vrij heb van uni-lessen.

Zoals ik net al benoemde, zijn er een hoop fysieke dingetjes die de maand wat minder fijn maken. Ik merk zelf dat ik een stuk vermoeider en stijver ben vanwege de kou, zeker nu ik niet meer dagelijks naar mijn universiteit kan. Opstaan is veel lastiger, terwijl ik gewoon even lang slaap als eerst. De motivatie voor beweging wordt weer wat minder – de bank met een dekentje en thee is stiekem ook best aantrekkelijk – en wandelen is ook minder fijn, vanwege de lagere temperaturen. Daar komt dan nog alle plandrukte bij: nog even langs die winkel en daarna nog even daarheen voor cadeautjes.

Als het dan eenmaal kerst is, hebben mensen over het algemeen best veel plannen gemaakt: nog even langs oma, lunchen met vrienden en ’s avonds een uitgebreid kerstdiner met familie (nu dan even wat minder groots). Hoewel dat hartstikke leuke dingen zijn waar ik ook van geniet, merk ik vaak dat het voor mij ook wel vermoeiend is om zo de hele dag bezig te zijn. Ik denk dat anderen met reuma dit wel herkennen: ondanks alle gezelligheid ben je ’s avonds toch wel blij als je in bed kunt gaan liggen. En met oud en nieuw een nachtje doorhalen is voor mij ook niet zomaar iets: ik weet gewoon dat ik na zo’n nacht misschien wel een paar dagen rustiger aan moet doen om weer bij te komen.

Ik probeer daarom de laatste jaren rondom de feestdagen wat meer rust in te plannen, of dat nou fysieke rust op de bank is of mentale ontspanning door vriendinnen te zien (videobellen in dit geval). Door vooraf al eventjes pauze te nemen, en dat erna ook te doen, probeer ik wat liever te zijn voor mijn lichaam en er rekening mee te houden dat het nou eenmaal sneller moe is dan ‘normaal’, zeker in de wintermaanden.

Dit jaar is de kerst eigenlijk al wat eerder begonnen: eind november hingen op veel plaatsen al kerstverlichting en het lijkt alsof iedereen er meer naar uitkijkt dan normaal. Ik wens iedereen dan ook ondanks de nieuwe lockdown hele fijne, gezellige en mooie feestdagen en een prettige jaarwisseling! Hopelijk wordt 2021 een jaar vol liefde, gezondheid en geluk. 🙂

 

POSTED BY Youth-R-Well.com | dec, 17, 2020 |