Daten met reuma

De dag van de liefde komt er weer aan: Valentijnsdag! Dat brengt ons op het onderwerp ‘daten en reuma’. Want, ook al werkt medicatie goed en kun je je leven leiden zoals je wilt, reuma kan daten toch wel wat lastiger maken. Zo kunnen bepaalde actieve dates wat lastiger of misschien niet mogelijk zijn, zoals samen een proefles van een bepaalde sport of samen skaten. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven waarbij reuma meestal geen probleem vormt: filmavonden, uit eten of wandelen kan over het algemeen prima!

Je kunt ook twijfelen over of je je date over je reuma gaat vertellen, of juist niet. Dit is iets heel persoonlijks, en hangt ook een beetje af van hoe jij zelf staat tegenover je ziekte. Vind je acceptatie nog een groot ding, dan is het waarschijnlijk ook lastiger om het te vertellen op een date. Als je aan de andere kant juist wel hebt leren leven met je reuma, sta je er zelf misschien wat meer voor open om het snel aan te geven. Daarnaast is het heel afhankelijk van je reuma-activiteit: als je een slechte dag hebt met veel pijn, kan het lastiger zijn om open te zijn over je ziekte – of misschien heb jij zelf juist precies hetzelfde.

Direct eerlijk zijn kan zo zijn voordelen hebben: je hoeft niets meer te verbergen en je date heeft de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarbij weet je meteen wat je aan diegene hebt: bij een negatieve reactie is het snel duidelijk dat een vervolgdate er niet in zit. Er hangen echter ook een paar nadelen aan: zo’n negatieve reactie is natuurlijk nooit leuk en daarbij zijn mensen al snel geneigd tot vooroordelen. Als je het wat later vertelt, weet je al wel beter wat voor persoon je tegenover je hebt en is de kans hierop mogelijk dus wat kleiner.

Wat hierbij natuurlijk een grote rol speelt, is de mate van zichtbaarheid van jouw reuma: de een zit in een rolstoel, terwijl er de ander compleet gezond lijkt voor de buitenwereld. Die onzichtbaarheid en variatie kan je het gevoel geven dat praten over reuma nog lastiger wordt, vanwege het onbegrip en standaardbeeld dat sommige mensen van reuma hebben. Maar misschien is het juist wel goed om dat taboe te doorbreken!

Maar het meest belangrijk is natuurlijk jouw gevoel tijdens de date. Voelt het onprettig en alsof je jezelf in moet houden, of voel je je erg op je gemak? Mijn grootste tip is dan ook dat openheid over je reuma afhangt van wie jij op dat moment bent en wilt zijn. Vertel het alleen als je je er zelf prettig bij voelt, dat telt het meest! 🙂

 

 

 

 

 

POSTED BY Rebecca | feb, 02, 2021 |